Πρωτοποριακή βιολογική μέθοδος κατά της Tuta Αbsoluta

Πρωτοποριακή βιολογική μέθοδος προστατεύει την ντομάτα στην Τριφυλία

tuta-absoluta-ntomata

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της Tuta Absoluta, τον πλέον επικίνδυνο εχθρό της ντομάτας, κυρίως στα θερμοκήπια, καθώς εξαιτίας της μπορεί να καταστραφεί το 80% μέχρι και το 100% της καλλιέργειας, εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες. Τα καλά νέα έρχονται από την Τριφυλία, όπου εφαρμόζεται μία βιολογική μέθοδος με θεαματικά αποτελέσματα. Στην περιοχή, τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση των θερμοκηπίων, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνούν τις 300 μονάδες, εκ των οποίων το 30% περίπου αφορά την καλλιέργεια ντομάτας.

Προγράμματα

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, η αντιμετώπιση του λεπιδόπτερου Tuta Absoluta βασίζεται στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων φυτοπροστασίας, συνδυάζοντας μεθόδους και τεχνικές, όπως παγίδες νερού, παγίδες κόλας μαύρης και βιοτεχνολογικά μέσα και βιολογικά μέσα. Φυσικά υπάρχει και η χρήση εντομοκτόνων που πρέπει ωστόσο να γίνεται με προσοχή, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν και πολλά βιολογικά.

Αρπακτικά

Σε αρκετά θερμοκήπια της Τριφυλίας, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της εξαπόλυσης ωφέλιμων οργανισμών, όπως Nesidiocoris tenuis, Macrolophus caliginosus και Macrolophus pygmaeus, που τρέφονται από τις προνύμφες του εντόμου και έτσι επιτυγχάνεται ο έλεγχος τόσο της Τuta όσο και του αλευρώδους.

«Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει η αξιοποίηση των φυσικών εχθρών για την αντιμετώπιση των εντομολογικών προβλημάτων», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Παρασκευόπουλος και εξηγεί: «Οι θάμνοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι το νιτρίχια ή, όπως ονομάζεται στην περιοχή ψίλιθρο, και φιλοξενούν τα αρπακτικά που εξαπολύονται στο θερμοκήπιο. Χρησιμοποιούμε αυτούς τους θάμνους σε γλάστρες που μεταφέρονται στα θερμοκήπια». Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Γεωργίας και το 2010 δοκιμάστηκε για την αντιμετώπιση της Tuta σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Διονύσιο Περδίκη.

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, οι παραγωγοί, αναζητώντας βιολογικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, εγκατέστησαν θάμνους σε γραμμική μορφή γύρω από τα θερμοκήπια, ώστε να γίνουν πόλος έλξης όλων των ωφέλιμων αρπακτικών. «Με αυτόν τον τρόπο, πάνω από δέκα θερμοκήπια έχουν πετύχει να έχουν μια γραμμή απόλυτης προστασίας, αφού τα φυτά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης όλων των ωφέλιμων αρπακτικών και έχει επιτευχθεί απόλυτος έλεγχος της Tuta», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Χημικά

Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται και η μείωση και η ακόμη πιο προσεκτική χρήση των χημικών σκευασμάτων. Διότι για να μη γίνει κάποια ζημιά στα ωφέλιμα, πρέπει να χρησιμοποιούνται ήπια εντομοκτόνα ή μυκητοκτόνα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και να παράγονται πιο ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.

«Η μέθοδος εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε φυσικούς εχθρούς και για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων, ώστε να έχουμε μια βιολογική αντιμετώπιση στο σύνολο των εχθρών στο θερμοκήπιο», εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος.«Είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, γιατί σε ένα κέντρο θερμοκηπίων, όπως είναι η Τριφυλία, οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την TUTA με αυτούς τους τρόπους, ενώ σε άλλες περιοχές έχει ανέβει το κόστος παραγωγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί είναι ενημερωμένοι, ώστε να ελέγχεται ο πληθυσμός των ωφελίμων για να μη δημιουργηθεί ζημιά στο άνθος της ντομάτας.