Θάσος: «Έδεσαν» γλυκό και ελαιόλαδο

Το εργαστήριο παραδοσιακών αγροτικών και βιολογικών προϊόντων ΙΩΠΑ της Θάσου

Η Μαρία Παπαδημητρίου κρατάει το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης ΙΩΠΑ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης και τυποποίησης παραδοσιακών αγροτικών και βιολογικών προϊόντων Θάσου, ως υπεύθυνη πωλήσεων, συνεχίζοντας τα επιχειρηματικά βήματα του πατέρα της. Το χρυσοκίτρινο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ, με την επωνυμία ΙΩΠΑ, διακρίνεται για την ξεχωριστή του ποιότητα λόγω του κλίματος και της ποικιλίας των καλλιεργούμενων δέντρων και οι βιολογικές ελιές θρούμπες είναι ΠΟΠ.

«Μέρος από τις ελιές προέρχεται από ελαιόδεντρα της οικογένειας και η υπόλοιπη ποσότητα από Θασίτες αγρότες που μας προμηθεύουν». Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή, το μάζεμα, τη διαλογή, την επεξεργασία και την τυποποίηση της θρούμπας, αποκλειστικά με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Θυμίζοντας τη ρήση «τον φίλο σου κέρασε γλυκό του κουταλιού και τον εχθρό σου πάστα», η Μαρία Παπαδημητρίου ακολουθεί τη συμβουλή της γιαγιάς της και τρατάρει γλυκά του κουταλιού, παρασκευασμένα από αγνά υλικά, φρέσκα φρούτα και καρπούς χωρίς συντηρητικά, ξεκινώντας από τα πιο διάσημα, το σύκο και το καρυδάκι, που φτιάχνονται με μέλι και γαρύφαλλο. Τη βεντάλια των γλυκών συμπληρώνουν τo πορτοκάλι, το ντοματάκι, το κολοκύθι, το καρπούζι, το λεμόνι και το κυδώνι, τα γευστικά σουβενίρ του νησιού.

Το εκθετήριο βρίσκεται στο εργαστήρι στη Σκάλα Καλλιράχης, ενώ προϊόντα με την επωνυμία ΙΩΠΑ υπάρχουν και σε επιλεγμένα καταστήματα της Θάσου. Στο παρελθόν, έστελναν στη Γερμανία ελιές και ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες. Οι Θασίτες καταναλώνουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης η οικογένεια Παπαδημητρίου στηρίζεται κυρίως στους τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν ελαιόλαδο, ελιά και μέλι κωνοφόρων από ντόπιους μελισσοκόμους, το οποίο τυποποιούν.

-Διαφήμιση-