Θέμα ανθρωπιάς

Θέμα ανθρωπιάς

Αυτό πρέπει να αλλάξει, και να αλλάξει αμέσως. Αναφερόμαστε στη ρύθμιση του νόμου για το ασφαλιστικό, που καταδικάζει δεκάδες χιλιάδες αγρότες στην ένδεια, αφού απαγορεύει σε όλους, από τη στιγμή που βγαίνουν στη σύνταξη, να συνεχίσουν να καλλιεργούν το χωραφάκι τους και να έχουν δικαίωμα στις αγροτικές ενισχύσεις. Και όταν λέμε σε όλους, εννοούμε σε όλους, ανεξάρτητα από την έκταση της καλλιέργειάς τους, και το αν συνταξιοδοτούνται για λόγους γήρατος, ή αναπηρίας.

Είναι άγνωστο ποιοι λόγοι ώθησαν την κυβέρνηση σε μια τέτοια δρακόντεια ρύθμιση. Είναι άγνωστο ακόμα και το αν κατάλαβαν τι ακριβώς ψήφιζαν, όσοι την ψήφισαν. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο έρθει σε αντίθεση με τις «εντολές» των δανειστών, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να την αποσύρει. Γιατί, διαφορετικά, αποσύρει τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης από ανθρώπους που δεν είναι δυνατό να επιβιώσουν με την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ.

Η φωνή αγωνίας και αγανάκτησης από τουλάχιστον 20.000 αγρότες και τις οικογένειές τους, μόνο για φέτος, δεν αφήνει περιθώρια για πολλές σκέψεις και συζητήσεις. Γιατί, στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται ούτε για κάποια συντεχνία, ούτε για κάποια κοινωνική ομάδα που διεκδικεί οφέλη με ζημία άλλων. Πρόκειται για τους ανθρώπους που κράτησαν με τον μόχθο και την επιμονή τους όρθια την ελληνική αγροτική οικονομία, και έχουν κατακτήσει με τον ιδρώτα τους το δικαίωμα για αξιοπρεπή γηρατειά.

Η Ύπαιθρος Χώρα ενώνει τη φωνή της με τη φωνή του αγροτικού κόσμου. Η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν είναι θέμα πολιτικής. Είναι θέμα ανθρωπιάς.