Θερµοκήπια Εµµανουηλίδη: Χτίζοντας όνοµα και στο εξωτερικό

Εξοπλισµός για κάθε ανάγκη της αγροτικής παραγωγής από την εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τα πρώτα θερµοκήπια για κάνναβη

Αθόρυβα και δίχως πολλές τυµπανοκρουσίες, η Αφοί Εµµανουηλίδη βρίσκεται πίσω από σηµαντικά θερµοκηπιακά πρότζεκτ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δική της κατασκευή αποτελεί η µεγαλύτερη µονάδα παραγωγής µανιταριών πλευρώτους που σήµερα λειτουργεί στο Κιλκίς, ενώ, όπως η ίδια η κα Εµµανουηλίδου µας αποκαλύπτει, έχει δεχτεί από ξένους πελάτες και τις πρώτες παραγγελίες για θερµοκήπια κάνναβης, µια καλλιέργεια η οποία σιγά σιγά έρχεται στο προσκήνιο και στη χώρα µας, δηµιουργώντας παράλληλα µια νέα αγορά για τις επιχειρήσεις εξοπλισµού. «Ξεκινήσαµε µε θερµοκήπια απλού τύπου, όµως µε την εµπειρία που αποκτήσαµε και αποκρυπτογραφώντας τις ανάγκες της αγοράς, επεκταθήκαµε σταδιακά και στα ψηλά. Την ίδια στιγµή, συνεχίζουµε να εισάγουµε στην γκάµα µας ολοένα και πιο σύνθετες κατασκευές», υπογραµµίζει η κα Εµµανουηλίδου. Από το 2005, µάλιστα, η εταιρεία έχει πραγµατοποιήσει δυναµική είσοδο και στο σκέλος των κτηνοτροφικών κατασκευών, µε το portfolio της να περιλαµβάνει βουστάσια, ποιµνιοστάσια, πτηνοτροφεία και τυροκοµεία θερµοκηπιακού τύπου, καθώς και στέγαστρα για µονάδες εκτροφής σαλιγκαριών, ψαριών, ακόµα και… στρουθοκαµήλων.

Η Δήµητρα Εµµανουηλίδου ξεκίνησε στην οικογενειακή επιχείρηση το 2002. Σήµερα, εκτελεί χρέη οικονοµικής διευθύντριας, ενώ, παράλληλα, εδώ και µερικούς µήνες, εξελέγη πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ.
Η Δήµητρα Εµµανουηλίδου ξεκίνησε στην οικογενειακή επιχείρηση το 2002. Σήµερα, εκτελεί χρέη οικονοµικής διευθύντριας, ενώ, παράλληλα, εδώ και µερικούς µήνες, εξελέγη πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ.

Το 1981, δύο ανήσυχα και δραστήρια αδέλφια αποφάσισαν να στήσουν στη Νέα Μαγνησία του Δήµου Δέλτα τα θεµέλια µιας επιχείρησης, η οποία µερικές δεκαετίες µετά θα αναδεικνυόταν σε έναν από τους σηµαντικότερους παίκτες της εγχώριας αγοράς αγροτικών κατασκευών και µηχανολογικού εξοπλισµού. Φυσικά, ο Γιάννης και ο Θανάσης Εµµανουηλίδης δεν ήταν σε θέση να το γνωρίζουν ακόµα αυτό, είχαν όµως πολλή όρεξη για δουλειά. Επιπλέον, ήξεραν ότι στην καρδιά της παραγωγής λαχανικών της Βόρειας Ελλάδας, όπου ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους, αυξανόταν διαρκώς η ζήτηση για ολοκληρωµένες υπηρεσίες προς τους αγρότες, καθώς και για θερµοκηπιακές κατασκευές.
Το υπόγειο στο οποίο έκανε τα πρώτα της βήµατα η Αφοί Εµµανουηλίδη ΟΕ -όπως ονοµάζεται η εταιρεία- σύντοµα αποδείχθηκε πολύ µικρό για να στεγάσει τα όνειρα των δύο αδελφών, καθώς και τις δουλειές που «αβγάτιζαν» µε ταχύτατους ρυθµούς. Η µετακόµιση σε ένα αγροτεµάχιο από το οποίο αργότερα θα περνούσε η Εγνατία Οδός φάνταζε µονόδροµος και συνέπεσε µε την απόφαση να µπουν στην κατασκευή θερµοκηπίων, εγκαινιάζοντας τη δική τους γραµµή παραγωγής. Οι πρώτες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νέα Μαγνησία, που εκτείνονταν σε 1.000 τετραγωνικά µέτρα, ήταν γεγονός και σε αυτές το 2000 ήρθαν να προστεθούν άλλα 3.000 τετραγωνικά. Μια δεκαετία µετά, η εταιρεία δηµιούργησε στην Ιωνία Θεσσαλονίκης την καινούργια της µονάδα, εκεί όπου σήµερα γίνεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η κατασκευή των προϊόντων.

Μονόδροµος η εξωστρέφεια

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες αυτές οι επενδύσεις, καθώς και εκείνες που πραγµατοποιούµε συνεχώς, προκειµένου να αναβαθµίζουµε τις υποδοµές µας και να είµαστε σε θέση να προσφέρουµε στους παραγωγούς τεχνολογία αιχµής, πραγµατοποιούνται µε ίδια κεφάλαια», λέει στην «ΥΧ» η Δήµητρα Εµµανουηλίδου, εκπρόσωπος της δεύτερης και νεότερης γενιάς, η οποία ξεκίνησε να απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 2002 και σήµερα εκτελεί χρέη οικονοµικής διευθύντριας ενώ, εδώ και µερικούς µήνες, κατέχει και τη θέση της προέδρου στην Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ). Η ίδια πιστεύει ακράδαντα ότι οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου θα πρέπει, το συντοµότερο δυνατόν και προκειµένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιµότητά τους, να «απεξαρτηθούν» από τα Σχέδια Βελτίωσης, στρέφοντας το βλέµµα τους προς τις εξαγωγές. Αυτό έχει ξεκινήσει να κάνει πράξη η δική της επιχείρηση, µε πολλή προσπάθεια:
«Αρχίσαµε πριν από µερικά χρόνια να κοιτάµε δειλά δειλά προς τις ξένες αγορές. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το κοµµάτι, ιδίως οι χώρες των Βαλκανίων, όπου διαβλέπουµε σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Σήµερα σχεδόν το 20% των πωλήσεών µας πραγµατοποιείται στο εξωτερικό και ο στόχος είναι µέσα στα επόµενα χρόνια το ποσοστό αυτό να αυξηθεί κι άλλο», σηµειώνει µε έµφαση.

Επόµενο στοίχηµα η καθετοποίηση

Το επόµενο µεγάλο στοίχηµα για την εταιρεία, σύµφωνα µε την κα Εµµανουηλίδου, είναι η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής. «Ο στόχος είναι η κατεργασία της πρώτης ύλης να γίνεται στις εγκαταστάσεις µας και, σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύουµε να επενδύσουµε περαιτέρω στον εκσυγχρονισµό του µηχανολογικού µας εξοπλισµού», εξηγεί. Να σηµειωθεί ότι, πέρα από τις εγκρίσεις τύπου του ελληνικού Δηµοσίου και την πιστοποίηση ISO 9001, όλα τα προϊόντα της Αφοί Εµµανουηλίδη συµµορφώνονται και µε το πιστοποιητικό CE, γεγονός που, όπως τονίζει, διασφαλίζει την εργονοµία και τη µέγιστη ασφάλεια κατά τη χρήση τους. Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισµοί, έτσι και η αγροτική παραγωγή, έχει διαρκείς και συνεχείς απαιτήσεις, η εταιρεία έχει δηµιουργήσει ειδικό τµήµα τεχνικής υποστήριξης και υπηρεσιών µετά την εγκατάσταση του θερµοκηπίου, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άµεσα σε όποιες ανάγκες επισκευής ή συντήρησης του εξοπλισµού µπορούν να προκύψουν.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress