Θεσμική κατοχύρωση και ρεαλισμό ζήτησαν οι Διεπαγγελματικές

Σε μια συνάντηση (20/8) που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι τεσσάρων Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (οίνου & αμπέλου, ελαιολάδου, μελιού και κρέατος), καθώς και τριών υπό σύσταση Οργανώσεων (πυρηνόκαρπων, ακτινιδίων και επιτραπέζιας ελιάς) συνομίλησαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Μ. Βορίδης, Κ. Σκρέκας, Φ. Αραμπατζή και ο γεν. γραμματέας, Κ. Μπαγινέτας).

Κεντρικό θέμα, η άρση μιας απόφασης που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, σε συνέχεια του «Νόμου Αποστόλου» για τη λειτουργία των συνεταιρισμών.

Έως 20/9 οι τελικές προτάσεις των Διεπαγγελματικών

Την άποψή του κατέθεσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Γιάννης Βογιατζής. Μάλιστα, ο ΕΔΟΑΟ συντονίζει την όλη πρωτοβουλία: «Βγήκε μια απόφαση λίγο πριν από τις εκλογές, η οποία κατά κάποιον τρόπο μας αιφνιδίασε, παρόλο που πρόκειται για μια εφαρμοστική απόφαση του νόμου 4384/2016 των συνεταιρισμών. Την αναμέναμε, γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα βγει και πιέζαμε για να βγει. Ήρθε η απόφαση την τελευταία στιγμή χωρίς να ενημερωθούμε ότι υπογράφθηκε. Πέραν των θεσμικών προβλημάτων και εκτός από ορισμένες ανεφάρμοστες διατάξεις, σε εμάς, την παλαιότερη διεπαγγελματική, μας κατάργησε μια ανταποδοτική εισφορά.

Θεωρούμε ότι οι διεπαγγελματικές έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό στρατηγικό ρόλο και να είναι αξιόπιστοι συνομιλητές με το κράτος για το καλό των κλάδων. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχουμε καταλήξει και καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις μας σε ένα ενιαίο πλαίσιο».

Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: «Δύσκολες, έως ανεφάρμοστες διατάξεις»

Αναφορικά με τα προβλήματα που υπήρχαν, ο εκπρόσωπος της υπό σύσταση διεπαγγελματικής για τα πυρηνόκαρπα, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η εν λόγω απόφαση ήταν ανεφάρμοστη και ειδικότερα στην προϋπόθεση να έχουμε το 33% της παραγωγής για να εκπροσωπηθεί ο κλάδος. Είναι γνωστό ότι το ποσοστό που περνάει μέσα από τις συλλογικότητες στα προϊόντα μας δεν ξεπερνά το 10%. Περιμένουμε να αρθεί άμεσα αυτό το εμπόδιο για να προχωρήσουμε στη σύσταση της Διεπαγγελματικής, η οποία θα λειτουργεί με τομεακές επιτροπές για κάθε προϊόν».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΕΔΟ Μελιού, Βασίλης Ντούρας, μας είπε: «Ήταν μια πολύ δημιουργική συνάντηση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να καταργήσει την απόφαση που ελήφθη στις 20/6 και παραλίγο να προκαλέσει προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο προσωρινός πρόεδρος και εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ξαναείδαμε το θέμα των Διεπαγγελματικών. Θέλουμε να είμαστε στην ίδια συνιστώσα με το υπουργείο και, όπως λειτουργούν οι ΔΟ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επιθυμούμε να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί και να λύνονται άμεσα όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν στον κάθε κλάδο».

Ο Μανώλης Γιαννούλης, εκπροσωπώντας τον κλάδο του ελαιολάδου με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΔΟΕ, ανέφερε: «Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των ΔΟ και κάποιους προβληματισμούς μας σχετικά με την απόφαση της 20ής Ιουνίου. Το κλίμα ήταν θετικό και συμφωνήσαμε να υπάρξει μια διαβούλευση για να βρούμε τον κοινό τόπο στα θέματα που αφορούν όλους μας».