Θεσσαλία: Μέχρι 40% πάνω θα “τσιμπήσει” φέτος η τιμή στο παραδοσιακό τσίπουρο

Μεταξύ 30% – 40% αναμένεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά το κόστος της ενέργειας, να τσιμπήσει φέτος η τιμή στο παραδοσιακό τσίπουρο.

Ήδη οι παραδοσιακοί αμβυκούχοι έχουν αρχίσει τις σχετικές προετοιμασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να ανάψουν τα καζαναριά στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου. Τα δεδομένα, ωστόσο, που υπάρχουν οδηγούν και το συγκεκριμένο παραδοσιακό προϊόν να ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων αγαθών που οι τιμές τους αυξάνουν.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτζής, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακό άμβυκα, την φετινή χρονιά, ένας συνδυασμός παραγόντων που έχει σχέση με την φορολογία, αλλά και με το κόστος της ενέργειας, αλλάζουν τα δεδομένα στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου με τους άμβυκες.

“Ο φόρος που καλούμαστε να προκαταβάλουμε για τις 7 ημέρες λειτουργίας στα καζαναριά μας, σχεδόν τριπλασιάζεται. Από τα 580 ευρώ την περσινή χρονιά, φέτος πρέπει να προκαταβάλουμε 1850 ευρώ”, εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και πρόσθεσε ότι εαν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.

“Τα περισσότερα καζαναριά καίνε αέριο και κάποια άλλα, ξύλα. Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε για το πάτημα των σταφυλιών για να προχωρήσουμε στην απόσταξη του προϊόντος είναι ενεργοβόρες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικά οικονομικά μεγέθη στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο”, συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αναδειχθούν μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αμπελοκαλλιεργητές στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου με τρακτέρ που θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου, την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα.

Πηγή: ertnews.gr