Θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης Διεπαγγελματικής Ρυζιού-ΥΠΑΑΤ

Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι

Θετική έκβαση είχε η συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) και του υπουργού ΑΑΤ, Γιώργου Γεωργαντά. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων, η ενίσχυση του ρυζιού μέσω της Συνδεδεμένης, η επιστροφή στο παλιό καθεστώς ρυζιού σε ό,τι αφορά τους δασμούς από τρίτες χώρες και τέλος η αναγκαιότητα της κατηγοριοποίησης των ποικιλιών της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής, η οργάνωση συνεργάζεται στενά με τους εκπροσώπους της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και γόνιμη σύνδεση μεταξύ τους, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού ρυζιού.

Στις προτάσεις, που αποσκοπούν στην επίτευξη αυτού του στόχου, τα μέλη του ΔΣ έθεσαν προς τον υπουργό τους δικούς τους προβληματισμούς. Απαντώντας, ο υπουργός έδειξε να είναι θετικός στο σύνολο των προτάσεων της Διεπαγγελματικής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συνδεδεμένης ρυζιού, είπε ότι θα το θέσει στην Επιτροπή Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μαζί με αυτό, θα τεθεί και το ζήτημα των δασμών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, ώστε να στηριχθεί το ευρωπαϊκό ρύζι και ειδικότερα των χωρών που το καλλιεργούν.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, ο υπουργός δεσμεύτηκε στην ενίσχυση των ελέγχων και των μηχανισμών του υπουργείου για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, για το θέμα της κατηγοριοποίησης, ζήτησε από τη Διεπαγγελματική, σε συνεργασία με ειδικούς στον χώρο, να καθορίσουν οι ίδιοι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την κάθε ποικιλία.

Επισήμανε και ο ίδιος την αναγκαιότητα αυτής της κατηγοριοποίησης, ώστε να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα και οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι προϊόν έχουν στα χέρια τους, ποια η διατροφική του αξία και από πού προέρχεται. Εκτός αυτού, η κατηγοριοποίηση θα δώσει τη δυνατότητα και στους παραγωγούς να αμείβονται ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα ρυζιού που καλλιεργούν.

Τέλος, ο υπουργός ζήτησε από τα μέλη της Διεπαγγελματικής να υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία, ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα των παραγωγών και να ενισχύεται η ταυτότητα του ελληνικού ρυζιού.