Θετικές οι προοπτικές για τα κρεμμύδια στη Λακωνία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επαναφορά της καλλιέργειας του βατικιώτικου κρεμμυδιού στη Λακωνία, η οποία κερδίζει έδαφος στην αγορά και ειδικά στους καταναλωτές που προτιμούν ποιοτικά τοπικά προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για αυτήν που ολοκληρώθηκε, o παραγωγός Γιάννης Ψαράκης δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ καλή, αφού το κρεμμύδι κινήθηκε πολύ καλά στην αγορά και σε καλές τιμές. Τόσο το βατικιώτικο κρεμμύδι όσο και τα υβρίδια είχαν ζήτηση.

Η απόδοση των υβριδίων ήταν από 4 έως 7 τόνους και τα βατικιώτικα, που έχουν πιο χαμηλές αποδόσεις, κινήθηκαν στους 3-4 τόνους. Η τιμή των υβριδίων, αλλά και των βατικιώτικων κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 1 ευρώ, αλλά η παραγωγή ήταν μικρή». Σε ό,τι αφορά την πορεία της καλλιέργειας, ο κ. Ψαράκης σημειώνει ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί. Ίσως οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν να έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο, καθώς δεν είχαν την αναμενόμενη παραγωγή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φυτών προς μεταφύτευση να είναι να περιορισμένος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκομιδή της φετινής καλλιέργειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν και η πρώτη συλλογή με τα λευκά κρεμμύδια, που είναι υβρίδια, θα γίνει στις αρχές Απριλίου.