Θετικό ξεκίνημα για τις εξαγωγές αγγουριών στην Πελοπόννησο

Με θετικό πρόσημο φαίνεται ότι εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τις εξαγωγές αγγουριού στην Τριφυλία, καθώς η τιμή του ήδη βρίσκεται στα 0,70 έως 0,90 ευρώ και η ζήτησή του στις αγορές έχει ξεκινήσει αρκετά καλά.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «τα αγγούρια μας ήδη προωθούνται στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, με τις ποσότητες να αυξάνονται καθημερινά και την ποιότητα να είναι μοναδική. Στα μέσα Μαρτίου θα έχουμε πολύ αυξημένη παραγωγή». Και προσθέτει: «Οι εξωτερικές αγορές αφορούν κυρίως τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες και δευτερευόντως την Κεντρική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, η καλλιεργούμενη έκταση δεν είναι ιδιαίτερα μειωμένη. «Το αυξημένο κόστος και η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει το σύνολο των παραγωγών», αναφέρει. Οι εξαγωγές αγγουριών αποτελούν ένα από τα πλεονεκτήματα των παραγωγών της Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια και η δυναμική της καλλιέργειας θεωρείται δεδομένη, αφού άντεξε στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας τα τελευταία χρόνια.

«Η συνολική καλλιέργεια στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία μας, είναι στα 1.000 στρέμματα περίπου και οι παραγόμενες ποσότητες μπορεί να φτάνουν τους 22.000 τόνους», τονίζει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.