Ακτινίδιο: Υψηλή παραγωγή, υψηλά και οι τιμές

Οι χώρες της ΕΕ, και κυρίως αυτές με τις μεγαλύτερες αγορές, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, ενώ ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις φτάνουν από ασιατικές χώρες.

Χαμόγελα στους καλλιεργητές ακτινιδίου φέρνει η φετινή εμπορική σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ που συνέλεξε η «ΥΧ», η τιμή στη βασική ποικιλία Hayward, που μπαίνει αυτές τις μέρες στον κύριο όγκο της συγκομιδής και αποτελεί πάνω από 85% του συνόλου της καλλιέργειας, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τις αγορές του εξωτερικού για το -κατ’ εξοχήν- εξαγώγιμο ακτινίδιο, τόσο για τη ζήτηση από παραδοσιακές αγορές όσο και για τις νέες αγορές στις οποίες επιδιώκεται δυναμική παρουσία.

Στα 35-36 λεπτά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή η μέση τιμή της συγκεκριμένης ποικιλίας για το σύνολο των περιοχών όπου καλλιεργείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου «Κολιός ΑΒΕΕ», Χρήστο Κολιό, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κινούταν στα 32-33 λεπτά.

Η παραγωγή φέτος εκτιμάται ότι στο σύνολό της -με επιμέρους διακυμάνσεις- θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα των 170.000 τόνων καθώς, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του χώρου, κάποια παλιά κτήματα παρουσιάζουν μια μείωση, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από την παραγωγή των νεόφυτων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας. Κλ. Σαραντίδης, σημειώνει ότι η παραγωγή Hayward φέτος στην περιοχή, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή στις 16 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα είναι υψηλότερη «τουλάχιστον κατά 10%». Η τιμή για τον παραγωγό εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μέχρι και 30% υψηλότερα από πέρυσι, και συγκεκριμένα στα 40 λεπτά κατά μέσο όρο, έναντι 30 λεπτών την προηγούμενη χρονιά, κάτι το οποίο αποδίδει στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για εξαγωγή, στη μικρή φετινή παραγωγή της Ιταλίας, που είχε προβλήματα και στη μικρή, σε σχέση με την Καβάλα, παραγωγή της Δυτικής Ελλάδας.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Ζευς Ακτινίδια ΑΕ» στην Πιερία, Δ. Μανώσης, σχετικά με την τιμή που θα διαμορφωθεί για τους καλλιεργητές, των οποίων η παραγωγή εξάγεται σχεδόν στο σύνολό της και η οποία, όπως ανέφερε, θα προσδιοριστεί με ασφάλεια τον Απρίλιο.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που δέχονται οι φορείς από τους αγοραστές του εξωτερικού για την ποικιλία που φέρνει την ελληνική παραγωγή στην τρίτη θέση παγκοσμίως, μετά τη Ν. Ζηλανδία και την Ιταλία, ξεπερνώντας τη Χιλή, που είχε προβλήματα με την παραγωγή της. Οι χώρες της ΕΕ, και κυρίως αυτές με τις μεγαλύτερες αγορές, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, ενώ ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις φτάνουν από ασιατικές χώρες.

Εμπόδιο αποτελεί, όπως λέει ο Δ. Μανώσης, η απουσία διακρατικών συμφωνιών με χώρες όπως η Ν. Κορέα ή η Ταϊβάν από τις οποίες εκφράζεται αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διείσδυση σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, που εμφανίζουν σημάδια δυναμικής ως προς τη ζήτηση και τη δυνατότητα απορρόφησης, είναι αναγκαία.

«Το εμπάργκο της Ρωσίας μας έκανε καλό, γιατί μας ανάγκασε να αναζητήσουμε άλλες αγορές, όπως είναι η αγορά της Ασίας. Εξάγουμε σε Αμερική, Καναδά, Ν. Αφρική», υπογραμμίζει ο Χρ. Κολιός.

Διπλασιασμός των εξαγωγών

Κερδίζει έδαφος το Soreli

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου «Κολιός ΑΒΕΕ», που φέρει τα αποκλειστικά δικαιώματα φύτευσης, διαχείρισης και εμπορίας της σχετικά νέας κιτρινόσαρκης πρώιμης ποικιλίας Soreli, φέτος οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100 τόνους, πιθανολογώντας να ανέλθουν ακόμα και στους 150, όταν πέρσι έφτασαν τους 70 – 80 τόνους. «Η παραγωγή φέτος ήταν μεγαλύτερη και κάθε χρόνο θα ανεβαίνει, γιατί αρχίζουν να αποδίδουν οι νέες φυτεύσεις που χρειάζονται τρία χρόνια για να δώσουν απόδοση», είπε, εκτιμώντας ότι το 2018 η παραγωγή θα φτάσει τα επίπεδα των 2,5 – 3 χιλιάδων τόνων.

Η τιμή που έλαβαν οι καλλιεργητές Soreli για τις ποσότητες που διατέθηκαν κινήθηκε κοντά στα 90 λεπτά, από 70 – 90 λεπτά πέρυσι. Σκιαγραφώντας τη φετινή εμπορική περίοδο για την ποικιλία, ο κ. Κολιός σημείωσε ότι είχε μεγαλύτερη ζήτηση από ασιατικές χώρες, η διείσδυση στις οποίες παραμένει στόχος. Επίσης, το προϊόν έχει απορροφηθεί ήδη από Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, που είναι καινούργιες γι’ αυτό αγορές, απ’ όπου έρχονται θετικές εντυπώσεις και μηνύματα.

Σε καλή τιμή για τους παραγωγούς, αυτή των 55 – 65 λεπτών το κιλό, κυμάνθηκε η πρώιμη ποικιλία Summer Kiwi, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, Ν. Γκίζας, σημειώνοντας, πάντως, ότι «επειδή η ποικιλία δεν διακινείται μέσω οργάνωσης παραγωγών, αλλά μεμονωμένα, γιατί είναι πολύ μικρές οι ποσότητες, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία». Στα 30 – 32 λεπτά διέθεσαν οι παραγωγοί τα «Τσεχελίδης».

Ακτινίδια- Εξαγωγές και παραγωγή (χιλ. τόνοι)

Ο χάρτης της καλλιέργειας

Με την επιφύλαξη μικρών αποκλίσεων, ο Χρ. Κολιός αποτυπώνει την κατανομή των συνολικών στρεμμάτων καλλιέργειας ακτινιδίου ως εξής:

  • Ξάνθη 4.000 στρέμματα
  • Καβάλα 14.000 στρέμματα
  • Πιερία 20.000 στρέμματα
  • Ημαθία 4.000 στρέμματα
  • Λάρισα 3.000 – 4.000 στρέμματα
  • Λαμία 2.000 στρέμματα
  • Ηγουμενίτσα 1.000 – 2.000 στρέμματα
  • Άρτα 12.000 στρέμματα
  • Αγρίνιο 3.500 στρέμματα