Θωρακισμένα τα εμπορικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων με αναφορές στον όρο Μακεδονία

Θωρακισμένα τα εμπορικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων με αναφορές στον όρο Μακεδονία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δημήτρης Αυλωνίτης σε ό, τι αφορά τη διασφάλιση των εμπορικών σημάτων με τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του.

Σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους με θέμα τα εμπορικά σήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Αυλωνίτης τόνισε ότι είναι απολύτως προστατευμένα τα σχετικά σήματα τα οποία έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, με τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του. Διευκρίνισε ότι σε ό, τι αφορά τη συμφωνία «είναι πλήρως συμβατή με τους κανόνες καταχώρησης επωνυμιών και δεν αποκλίνει ούτε από το διεθνές ούτε από το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η συμφωνία, ανέφερε, προβλέπει διάλογο μεταξύ εκπροσώπων συλλογικών φορέων επιχειρήσεων με επιτροπές διαβούλευσης που θα οριστούν από τις δύο χώρες, ώστε με μεταξύ τους διάλογο να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, να διατυπωθούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και να βρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για τα εμπορικά σήματα, ώστε να αποφευχθεί σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κ.ά.

Το θέμα το διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και η επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα είναι ενεργή για τρία χρόνια, με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μέσα από τον διάλογο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Ευρωπαϊκό Γραφείο καταχώρησης σημάτων είναι ελάχιστες οι καταχωρήσεις εμπορικών σημάτων ελληνικών επιχειρήσεων με γεωγραφικό προσδιορισμό με την αναφορά σε Μακεδονία, μακεδονικό κ.λπ., συγκεκριμένα 19, και καμία από τη Β. Μακεδονία, ενώ υπάρχουν καταχωρήσεις με τον όρο «μακεδονικό» από Ρωσία, Κροατία, Γερμανία. Γενικότερα, συμπλήρωσε, δεν παρατηρήθηκε κάποια αυξητική τάση μετά τη συμφωνία των Πρεσπών στο ενδιαφέρον από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων για κατοχύρωση σημάτων, σχολιάζοντας: «Το ότι οι καταχωρήσεις είναι λίγες δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι θέμα επιχειρηματικών επιλογών και δεν θα έρθουν σε δυσμενέστερη θέση οι ελληνικές επιχειρήσεις. Γενικά, πάντως σαν χώρα δεν το κάνουμε γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί το όφελος».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτό που μας διασφαλίζει είναι το κομμάτι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αποτελεί την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας. Όσες επιχειρήσεις είναι καταχωρημένες εκεί είναι διασφαλισμένες», κατέληξε. Συνέστησε στις επιχειρήσεις «να είναι ψύχραιμες, να κατοχυρώσουν με βάση την εμπορική τους πολιτική, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις» και διαβεβαίωσε πως δεδομένου ότι η συμφωνία δεν παρεκκλίνει από το πρωτόκολλο της Μαδρίτης και από το ευρωπαϊκό δίκαιο και επειδή προσανατολίζεται στον διάλογο μεταξύ επιχειρήσεων δεν υπάρχει κάποιο δικαίωμά τους να θιχτεί».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε ότι «εδώ πρέπει να δούμε και τη δική μας ευθύνη, πώς κάνουμε εξαγωγές, τι εργαλεία έχουμε για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων». «Η συμφωνία» συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συγκροτημένη εμπορική πολιτική. Και σήμερα υπάρχουν κίνδυνοι σύγχυσης. Η πρόκληση είναι τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν την εξωστρέφεια που αξίζει στην ποιότητά τους και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και σε αυτή την προσπάθεια η συμφωνία δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ενώ παράλληλα έχουν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όπως π.χ. το ελληνικό σήμα».

«Άλλο οι αυστηρά νομικές πρόνοιες της συμφωνίας και άλλο η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στην επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να εξασφαλίζεται η διακριτότητα. Η συμφωνία δημιουργεί μια δυναμική για διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα με στόχο τελικά να επέλθει η βαλκανική συνανάπτυξη», κατέληξε. 

Σχολιάζοντας αναφορές ότι η συμφωνία θα προκαλέσει πλήθος μηνύσεων με αφορμή εμπορικές ονομασίες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου είπε ότι «η συμφωνία δεν δίνει πάτημα σε μηνύσεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο».