Θρίλερ στο Λουξεμβούργο: Τα eco-schemes θα κρίνουν την συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ (upd)

Συνεχίζονται έως και αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούργο, καθώς η γερμανική προεδρία θέλει να κλείσει το θέμα της ΚΑΠ εντός της ημέρας. Αν και η συνεδρίαση των υπουργών γεωργίας ήταν προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι, εν τούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ώρα του Συμβουλίου έχει μετατεθεί για το απόγευμα, καθώς οι διμερείς συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, με τα οικολογικά συστήματα (eco-schemes) να αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της επικείμενης συμφωνίας.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε 5 επίπεδα:

1. Στην προαιρετική ή υποχρεωτική εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων. Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στην υποχρεωτική εφαρμογή από τα κράτη μέλη, αλλά στην προαιρετική από τους παραγωγούς

2. Το ελάχιστο ποσοστό των κονδυλίων που πρέπει να αξιοποιηθούν από τον Πρώτο Πυλώνα. Η πρόταση της προεδρίας είναι στο 20%. Πολλά κράτη μέλη διαφωνούν, και ζητούν μικρότερη συνεισφορά από τις άμεσες ενισχύσεις. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι η Ευρωβουλή θα ζητήσει 30%.

3. Ευελιξία στη μεταφορά των πόρων των eco-schemes σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό. Πολλά κράτη μέλη ζητούν τα χρήματα να παραμείνουν στον Πυλώνα Ι ή εναλλακτικά εφόσον μεταφερθούν στον Πυλώνα ΙΙ να μειώνονται τα ποσά των περιβαλλοντικών δράσεων του ΠΑΑ ισόποσα. Το ποσό που προκύπτει να μπορεί να μεταφέρεται σε άλλες μη περιβαλλοντικές δράσεις του ΠΑΑ του κράτους μέλους.

4. Ως ενδιάμεση λύση η γερμανική προεδρία έχει προτείνει πιλοτική εφαρμογή του οικολογικών σχημάτων για 2 χρόνια, ώστε τα αχρησιμοποίητα κονδύλια να δύνανται να αξιοποιηθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις του Πυλώνα ΙΙ, και εφόσον εξαντληθεί η δυνατότητα αυτή, να επιστρέψουν στον Πυλώνα Ι. Μάλιστα κάποια κράτη μέλη ζητούν η πιλοτική εφαρμογή να είναι μεγαλύτερη των δύο ετών. Η Γερμανία διαφωνεί.

5. Τέλος, διαφωνίες υπάρχουν ως προς το περιεχόμενο των οικολογικών συστημάτων: Για παράδειγμα, εντάσσεται η Εξισωτική Αποζημίωση σε αυτά; Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ευρωκοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες ξεκίνησε το πρωί τη συνεδρίασή της η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση που θα υιοθετήσει για τη νέα ΚΑΠ, πάνω στην οποία θα ακολουθήσει ο τρίλογος. Έντονο το παρασκήνιο και εκεί, αφού ευρωβουλευτές από νωρίς είχαν καταγγείλει ότι αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά η μετάθεση της ώρας της ψηφοφορίας.

Η τελική ψηφοφορία τελικά θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αν και από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη θα ακολουθήσουν επιμέρους. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου συμφωνούν στο τελικό κείμενο.  

Διαβάστε επίσης:

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Σκληρό μπρα ντε φερ στο Λουξεμβούργο – Σε ποιες θέσεις δεν κάνει πίσω η Ελλάδα [upd]

Το ypaithros.gr και η «ΥΧ» παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, και θα ενημερώνει τι αναγνωστικό της κοινό για ό,τι νεότερο προκύψει