Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΑΣ Τρικάλων και Πειραιώς

Πολύτιμη ανάσα, καθώς και τη δυνατότητα να χαράξει τα επόμενα επιχειρηματικά της βήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια δίνει στην ΕΑΣ Τρικάλων η συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε συμβολαιακή με την Τράπεζα Πειραιώς η ΕΑΣ Τρικάλων
-Διαφήμιση-

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 17 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά δάνεια που είχαν ληφθεί από την πρώην ΑΤΕbank με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, κρίθηκε απαραίτητο να κατατεθεί αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του Άρθρου 106 Β’, «προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία με δικαστική απόφαση του προβλεπόμενου κώδικα».

Η ρύθμιση εκτείνεται πέραν της δεκαετίας, δεν περιλαμβάνει κάποιο «κούρεμα», αλλά προβλέπει χαμηλά επιτόκια ύψους 2,5% και 3,5%, ενώ, μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, η επιβάρυνση από τόκους μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 0,5%.

Πρακτικά, η συμφωνία «σπάει» τις δανειακές υποχρεώσεις, ύψους 17 εκατ. ευρώ της ΕΑΣ Τρικάλων προς την Πειραιώς σε δύο κομμάτια, ένα των 10 εκατ. ευρώ κι ένα των 7 εκατ. ευρώ. Για τα «πρώτα» 10 εκατ. ευρώ προβλέπεται επιτόκιο 2,5% για τα πρώτα δύο έτη της συμφωνίας και επιτόκιο 3,5% για τα υπόλοιπα οκτώ. Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ θα αρχίσουν να αποπληρώνονται μετά την παρέλευση της δεκαετίας με επιτόκιο ύψους 0,5%.

Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΑΣ Τρικάλων και Πειραιώς
Ρύθμιση δανεισμού σε βάθος δεκαετίας με χαμηλά επιτόκια

Η αναδιάρθρωση του δανεισμού εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου βιωσιμότητας της Ένωσης, το οποίο καταρτίστηκε από ανεξάρτητο φορέα σε συνεργασία με την τράπεζα και, σύμφωνα με τον κ. Λιούτα, δεν προβλέπει καμία πώληση ή μεταβίβαση δραστηριοτήτων. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά και τις φήμες περί αλλαγών στη διαχείριση της οξοποιίας της Ένωσης. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, «η μόνη αλλαγή που έγινε ήταν ότι, μετά από 15 χρόνια, φέτος ανανεώσαμε τη σύμβασή μας με την εταιρεία (σ.σ. πρόκειται για την ΚΟΡΕ ΑΕ), που μας κάνει τη διανομή σε όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας ως όρο την αύξηση κατά 20% του τζίρου μας για τουλάχιστον τα πρώτα τρία χρόνια».

Ο κ. Λιούτας προανήγγειλε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «πτώχευση της ΕΑΣ Τρικάλων», χαρακτηρίζοντάς τα υποβολιμαία, ενώ εξίσου οργισμένη ήταν και η αντίδραση του σωματείου εργαζομένων που έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και υπογράμμισε ότι στηρίζει την κίνηση της Ένωσης, καθώς «είναι προς όφελος των εργαζομένων, των αγροτών και γενικότερα της τρικαλινής οικονομίας».