Εναρμονισμένες τιμές καταγγέλλουν φασολοπαραγωγοί της Δ. Μακεδονίας

«Το 60% της παραγωγής είναι αδιάθετο, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν μόλις 18%-20%.»

fasolia-sigomidi
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Στον εισαγγελέα πρόκειται να προσφύγουν οι παραγωγοί φασολιών στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας σχετικά με τη χρήση εναρμονισμένων πρακτικών, εκ μέρους των εμπόρων, στο θέμα των τιμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι το 60% της παραγωγής είναι αδιάθετο, όταν πέρσι την ίδια εποχή ήταν μόλις 18%-20%.

Με την αιτιολογία των εισαγόμενων φασολιών και της χαμηλής τιμής τους πιέζονται οι παραγωγοί να ρίξουν τις τιμές κάτω από τα δύο ευρώ.

Όπως, όμως, σημειώνει ο κ. Μόσχος, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, τα κινεζικά φασόλια είναι και αυτά ακριβά και για να εκτελωνιστούν απαιτούνται τουλάχιστον 2,47 λεπτά το κιλό στη χονδρική.

Αναφέρει ακόμη ότι εδώ και επτά μήνες δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή. «Υπάρχουν ενδείξεις και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τη δημιουργία καρτέλ στο θέμα των φασολιών, σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που δεχόμαστε να ρίξουμε τις τιμές κάτω. Προσπαθούμε να βρούμε μια νομική φόρμουλα για να κάνουμε μια καταγγελία στον εισαγγελέα για εναρμονισμένες τιμές», επισημαίνει ο κ. Μόσχος. Όπως τονίζει, επίσης, αν και η ελληνική παραγωγή είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό αδιάθετη, ωστόσο η αγορά έχει κατακλυστεί από φασόλια, των οποίων οι τιμές φτάνουν έως και τα 8 ευρώ το κιλό.

-Διαφήμιση-