Το ΕΚ ζητά περιορισμό της χρήσης των τρανς-λιπαρών οξέων στα τρόφιμα

Το ΕΚ ζητά περιορισμό της χρήσης των τρανς-λιπαρών οξέων στα τρόφιμα

Η ΕΕ πρέπει να θέσει υποχρεωτικά όρια στη χρήση βιομηχανικά παραχθέντων, μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων (τρανς-λιπαρά οξέα) τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και παχυσαρκίας. Αυτό υποστήριξαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη(26/10).

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής μόνο ένας στους τρεις καταναλωτές στην ΕΕ γνωρίζει για την ύπαρξη των τρανς-λιπαρών οξέων. Αυτό αποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν την επισήμανση των προϊόντων δεν επαρκούν. Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, και κατά προτίμηση μέσα σε δύο χρόνια, ένα μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση τρανς-λιπαρών οξέων σε όλα τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία, η θέσπιση νόμιμων ορίων για τα βιομηχανικής παρασκευής τρανς-λιπαρά στη Δανία, που εισήγαγε ένα εθνικό όριο της τάξης του 2% για τα τρανς-λιπαρά σε έλαια και λίπη το 2003, ήταν επιτυχής και επέφερε σημαντική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα εν λόγω λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται περισσότερο στα φθηνότερα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο εκτεθειμένα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς-λιπαρά οξέα. Αυτό φυσικά οξύνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

To EK καλεί τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων να δώσει προτεραιότητα σε εναλλακτικές λύσεις που τηρούν τα πρότυπα υγείας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να ενθαρρύνει τους παρασκευαστές τροφίμων να αυξάνουν την ποσότητα φοινικέλαιου στα προϊόντα τους, δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται υψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 586 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 38 αποχές.

Πηγή: europarl.europa.eu