Το ελληνικό καρύδι απάντηση στην ασιατική καρυδόψιχα

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην καλλιέργειά της καρυδιάς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γενικότερα οι ξηροί καρποί είναι προϊόντα ασφαλή στην πώληση.

Το ελληνικό καρύδι απάντηση στην ασιατική καρυδόψιχα

Σε σταθερά αυξημένα επίπεδα διατηρείται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια καρυδιάς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική καλλιέργεια καρυδιάς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 91.902 στρέμματα, που αντιστοιχεί σε 1.592.678 δέντρα, σε κανονικούς δενδρώνες.

Ενδεικτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η καλλιέργεια φτάνει τα 29.769 στρέμματα, Κοζάνης τα 5.277 στρέμματα, Γρεβενών τα 2.891 στρέμματα, Πιερίας τα 2.215 στρέμματα και Σερρών τα 1.185 στρέμματα. Σύμφωνα με τη  Δρα Παυλίνα Δρογούδη, ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων Δέντρων που εδρεύει στη Νάουσα, ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει διαφοροποιηθεί, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος. Και, ενδεχομένως, όχι άδικα.

Ελλάδα: 
91.902 στρέμματα | 1.592.678 δέντρα

Όπως επισημαίνει η Δρ. Δρογούδη, η χώρα μας πραγματοποιεί σημαντικές εισαγωγές καρυδόψιχας, ενώ οι εξαγωγές είναι πολύ μικρές ή και ανύπαρκτες. Η ΕΕ, επίσης, είναι ελλειμματική σε καρύδια και χρειάζονται εισαγωγές της τάξεως των 150.000 τόνων. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καρυδιών είναι η Γερμανία, ενώ σε μεγάλο ποσοστό η καρυδόψιχα των ασιατικών χωρών ποιοτικά είναι μέτρια έως απαράδεκτη (ταγγισμένη). 

Στην Πιερία, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της καρυδιάς είναι ζωηρό

Ο Θεόδωρος Γαλανός, που διαθέτει τα μεγαλύτερα σε έκταση στρέμματα στον νομό, χαρακτηρίζει την καλλιέργεια ελπιδοφόρα και με πολλές προοπτικές. Τα 90 στρέμματα, που άρχισε να καλλιεργεί το 2014 ευελπιστεί να του αποφέρουν στο μέλλον ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Αν και ο ίδιος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τεχνικής εταιρείας που ασχολείται με έργα του Δημοσίου, το ενδιαφέρον του στράφηκε προς τη γεωργία.

«Είδα τι διαθέσιμο χρόνο είχα και ερεύνησα ποια θα ήταν πιο αποδοτική και συμφέρουσα καλλιέργεια και για τον λόγο αυτόν επέλεξα τα καρύδια», τονίζει χαρακτηριστικά. «Απευθύνθηκα στον γεωπόνο κ. Μισύρα, που διαθέτει φυτώριο με επιλεγμένες ποικιλίες, κουβεντιάσαμε ποια καλλιέργεια βλέπει να έχει προοπτική και μου πρότεινε τα καρύδια», λέει ο κ. Γαλανός. «Η βοήθειά του στην επιλογή της ποικιλίας, αλλά και των δέντρων, ήταν σημαντική, όπως, επίσης, και η συνδρομή του στις τεχνικές που έπρεπε να εφαρμόσω όσον αφορά τη λίπανση και την προστασία που έπρεπε να κάνω κατά τη διάρκεια της φύτευσης». Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Γαλανός αναφέρει πως αναλόγως της εξέλιξης της παραγωγής θα προσδιοριστεί η δημιουργία τυποποιητηρίου. «Βλέπω ότι είναι ένα προϊόν αρκετά σημαντικό, γιατί έχουν μπει αρκετά στρέμματα τελευταία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό», καταλήγει.

«Η καρυδιά είναι μια καλλιέργεια που δύσκολα θα σε προδώσει, εάν κάνεις σωστή επιλογή ποικιλίας», τονίζει ο γεωπόνος και φυτωριούχος Πέτρος Μισύρας. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην καλλιέργειά της, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γενικότερα οι ξηροί καρποί είναι προϊόντα ασφαλή στην πώληση, δηλαδή δεν έχουν την πίεση που ασκούν οι έμποροι σε ό,τι αφορά τις τιμές. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, με την αύξηση των στρεμμάτων σε καρυδιές, συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη», καταλήγει ο κ. Μισύρας. 

«Τα έξοδα για την καλλιέργεια της καρυδιάς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και δαπανηρά σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, που θα μπορούσαν κάποιον να τον βγάλουν από τον προϋπολογισμό του», αναφέρει ο κ. Γαλανός. 

«Σε πλήρη παραγωγή και καρποφορία, που γίνεται από τον δέκατο χρόνο, το κάθε δέντρο μπορεί να αποδώσει μέχρι και 40 κιλά καρπών. Το κέρδος για τον παραγωγό θα είναι εάν ένα δέντρο δώσει πάνω από τα 30 κιλά καρύδια», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Πούλιος που διαθέτει καρυδεώνα 22 στρεμμάτων (330 δένδρα) στον οικισμό της Άνω Μηλιάς Πιερίας. Η καλλιέργεια ποικιλίας Καλιφόρνια βρίσκεται στον έκτο χρόνο και έγινε σε αντικατάσταση των καπνών, με τα οποία παραδοσιακά ασχολούνταν η οικογένεια. «Η συγκεκριμένη ποικιλία δίνει ένα καρύδι άσπρο καθαρό συμπαγές και μεγάλου μεγέθους», λέει ο κ. Πούλιος, «και γι’ αυτό τα προτιμούν οι παραγωγοί σε σχέση με τις ελληνικές ποικιλίες». Τέλος, δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα απόδοση της καλλιέργειάς του, αλλά, όπως τονίζει, «επειδή είναι μακροπρόθεσμη επένδυση, θέλει υπομονή».

elliniko-karidi

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για τα καρύδια και στον Νομό Σερρών

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών, υπάρχει ένα θετικό κλίμα απέναντι στο προϊόν αυτό, που αποτυπώνεται στον διπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των παραγωγών έγινε τριψήφιος ξεπερνώντας τους 150. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι άλλαξαν οι ποικιλίες καρυδιάς, οι οποίες μπορούν πλέον να φυτεύονται πυκνά» αναφέρει. Η φετινή παραγωγή στις Σέρρες ήταν μειωμένη έως και 70% για τα βιολογικά καρύδια και έως 50% στα συμβατικά και, όπως εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος, οφείλεται στον ήπιο χειμώνα που δεν ευνόησε τις καρυδιές, αλλά και άλλες παραγωγές. 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος και το χρώμα της σάρκας φεύγουν από τον παραγωγό μέχρι 5 ευρώ το κιλό μαζί με το κέλυφος και στα 12-13 ευρώ το κιλό η καθαρή ψίχα.