Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δύο εκθέσεις, δύο οπτικές

25/09/2024
2' διάβασμα
to-mellon-tis-evropaikis-enosis-dyo-ektheseis-dyo-optikes-332968

Μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιούργησε μια ομάδα Στρατηγικού Διαλόγου, της οποίας τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της. Σκοπός αυτής της διαδικασίας ήταν να ανανεωθεί ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ανάμεσα στους 29 συμμετέχοντες, υπήρχαν και τέσσερις πρόεδροι ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα, ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διάσημος οικονομολόγος, παρουσίασε τις δικές του προτάσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, βασισμένες σε εις βάθος ανάλυση. Κατά τη γνώμη του, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να μετασχηματίσει την οικονομία της και να παραμείνει ισχυρή παγκόσμια δύναμη αν δεν κάνει την ανταγωνιστικότητα προτεραιότητα. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ζητά απλοποίηση των κανονισμών για τη μείωση του κόστους και την άρση εμποδίων στην οικονομική ανάπτυξη – κάτι που ισχύει και για τη γεωργία.

Παρ’ όλα αυτά, κανένα από τα βασικά σημεία δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούν τη γεωργία στην έκθεση για τον Στρατηγικό Διάλογο. Η έκθεση παραμένει στην ίδια γραμμή με την πολιτική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που είχε προτείνει η απερχόμενη Επιτροπή, δίνοντας έμφαση σε μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς στόχους, χωρίς σαφές σχέδιο για οικονομική ανάπτυξη. Προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου εκτός της ΚΑΠ, αν και είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, δεδομένου ότι οι μεγάλες προτεραιότητες της Ευρώπης, όπως η άμυνα, είναι ακόμη χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Το ζήτημα του προϋπολογισμού της επόμενης ΚΑΠ παραμένει άλυτο, παρά το γεγονός ότι η οικονομική του αξία έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 20 χρόνια. Αν και γίνεται λόγος για περισσότερη καινοτομία, δεν προσδιορίζονται τα μέσα για να γίνει αυτό πράξη στα αγροκτήματα. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των κλιματικών και αγοραστικών κινδύνων και κρίσεων και αναφέρεται ξανά η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 για αναθεώρηση του αποθεματικού κρίσεων στη γεωργία, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αντασφάλισης για την κλιματική ασφάλιση και τα αμοιβαία κεφάλαια για τη διαχείριση των αγοραστικών κινδύνων.

ΓΡΑΦΕΙ:

Πρόεδρος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE