To who is who των προσώπων που παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ

To who is who των προσώπων που παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο χορός των ηχηρών αποχωρήσεων από την ΠΑΣΕΓΕΣ άνοιξε στις 17 Μαρτίου και δυόμισι μήνες μετά η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση εμφανίζεται αναμφισβήτητα βαθιά λαβωμένη. Εννέα από τα πιο σημαντικά και πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη του αγροτικού και συνεταιριστικού χώρου αποφάσισαν, ο ένας μετά τον άλλο, να της γυρίσουν την πλάτη. Ως εκ τούτου, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται καθοριστικό για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος, αφού τόσο οι παραιτήσεις από την άλλοτε κραταιά ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και η ανασύσταση του θεσμού –μέσα από έναν νέο Ενωτικό Φορέα– θα λάβουν χώρα την περίοδο του θέρους. Ποιοι είναι, όμως, οι εννέα συνεταιριστές που αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα;

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΚωνσταντίνος Γανιάρης: Ήταν ο πρώτος (παραιτήθηκε από μέλος) που άνοιξε τον… χορό των παραιτήσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ για να ακολουθήσουν και άλλοι. Ο επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου γεννήθηκε στο νησί στις 2/10/1953. Από το 1971 έως το 1976 σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκλέχθηκε πρώτη φορά πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου το 1994 (έως το 2011). Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ATEbank) και ήταν αντιπεριφερειάρχης Χίου την περίοδο 2011-2013.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΧρήστος Τσιχήτας: Παραιτήθηκε από ταμίας της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 17 Μαρτίου. Αγρότης στο επάγγελμα από το 1988, έχει διατελέσει υπεύθυνος της Γραμματείας Αγροτικού της ΝΟΔΕ Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Είναι πρόεδρος του Α΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουφαλίων και της Αγροτικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τη μετεξέλιξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΠαναγιώτης Πεβερέτος: Εκ των πλέον γνωστών και αναγνωρίσιμων μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στις 30 Μαρτίου. Ο κτηνοτρόφος, με την πλούσια συνεταριστική δράση, για πρώτη φορά το 1978 εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινότητας Δαλαμανάρας. Το 1983 εκλέχτηκε ως εκπρόσωπος των αγροτών, νομαρχιακός σύμβουλος Αργολίδας και το 1986 μέλος του ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ. Το 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, ενώ το 1990 ορίστηκε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οπωροκηπευτικών της ΕΕ, όπου παρέμεινε έως το 2000. Από το 1993 έως το 2000 διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ, ενώ από το 1998 μέχρι το 2000 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αργολίδας. Από το 2004 μέχρι σήμερα εκλεγόταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το 2009 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΧρήστος Μπαρλιάς: Συνεταιριστής από τα γεννοφάσκια του, ο πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΕΓΕΣ την 20ή Μαρτίου. Γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Από το 2006 εκτός από τη φυτική παραγωγή ασχολήθηκε και με την κτηνοτροφία, ενώ έχει εκλεγεί στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ συνολικά τρεις φορές. Επίσης, έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΧρήστος Γιαννακάκης: H παραίτηση του Βορειοελλαδίτη συνεταιριστή από μέλος της Συνομοσπονδίας έγινε γνωστή στις αρχές Απριλίου. Ο Χ. Γιαννακάκης γεννήθηκε στη Βέροια, έχει σπουδάσει στην Πάντειο και έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Διετέλεσε διευθυντής πωλήσεων σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτης οικονομοτεχνικού γραφείου στη Βέροια, συνιδιοκτήτης και εκδότης τοπικής ημερήσιας εφημερίδας και επί 16 χρόνια γεν. διευθυντής της συνεταιριστικής κονσερβοποιΐας ΑΛΜΜΕ στη Βέροια. Σήμερα, είναι στέλεχος του συνεταιρισμού Venus Growers, καθώς και πρόεδρος στην Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΚωνσταντίνος Σκιαδάς: Από τις πλέον ηχηρές αποχωρήσεις ήταν αυτή του Λάκωνα α’ αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2014, ενώ νωρίτερα ήταν β’ αντιπρόεδρος της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης. Με σπουδές Γεωπονίας και Οικονομικών, διετέλεσε στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη μακρά διαδρομή του στον συνεταιριστικό χώρο, υπηρέτησε την ΕΑΣ Λακωνίας από τις θέσεις του προέδρου και του γενικού διευθυντή, ενώ υπήρξε και μέλος, μεταξύ άλλων, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Βρώσιμων Ελαιών, συμβουλευτικών επιτροπών της ΕΕ, καθώς Ομάδων Εργασίας στην COPA COGECA.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΛευτέρης Γίτσας: Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) ήταν εκ των πρώτων επιλαχώντων για το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ (ως μέλος), ωστόσο στις 27 Μαϊου έγινε γνωστό ότι δεν αποδέχεται τη θέση. Έχοντας ασχοληθεί με το εξαγωγικό εμπόριο φρούτων, από το 2004 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία στην επιχειρηματική κτηνοτροφία. Ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚ, έθεσε τα θεμέλια για το κτηνοτροφικό σκέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ το 2011, που εκλέχτηκε στο διοικητικό της συμβούλιο.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΝικήστρατος Χαροκόπος: Ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής βρίσκεται στο τιμόνι της Ένωσης Ρεθύμνου από το 2014, ενώ μέχρι τότε και από το 2010 κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, όντας παράλληλα πρόεδρος της ΑΣΕΑΡ. Νωρίτερα, είχε υπό την επίβλεψή του την κτηνοτροφική δραστηριότητα και το τυροκομείο του συνεταιρισμού. Η αποχώρησή του από την ΠΑΣΕΓΕΣ έγινε γνωστή στις 15 Απριλίου, όταν δεν αποδέχτηκε τη θέση του μέλους στο ΔΣ που δικαιούνταν ως πρώτος επιλαχών μετά τις πρώτες παραιτήσεις άλλων μελών.

To who is who των προσώπων που  παραιτήθηκαν από το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣΑνδρέας Δημητρίου: O πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος», πτηνοτρόφος δεύτερης γενιάς, ανέλαβε τα ηνία της συνεταιριστικής επιχείρησης τον Ιούνιο του 2012. Έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε αντιδήμαρχος στον πρώην Δήμο Αγίου Δημητρίου και στον σημερινό Δήμο Δωδώνης. Σήμερα, πέραν της συνεταιριστικής του δράσης, έχει και καθήκοντα αντιπροέδρου στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Γιάννης Τσατσάκης, Χρήστος Διαμαντόπουλος