Τοmato Track: «Kρυστάλλινη» πληροφόρηση και διασφάλιση ποιότητας στην ντομάτα μέσω Blockchain

Μια καινοτόμος συνεργασία με αντικείμενο την εφαρμογή των τεχνολογιών του Blockchain στη βιολογική ντομάτα θερμοκηπίου υλοποιείται αυτή την περίοδο στο «Πολυαγρόκτημα Γη Μας» στον Μαραθώνα, προς όφελος τόσο του παραγωγού, όσο και του καταναλωτή.

Για πρώτη φορά και τα δύο τμήματα της αλυσίδας έχουν πρόσβαση σε μια πληθώρα πληροφοριών, που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και τα στάδια παραγωγής του, διασφαλίζοντας όπως ποτέ άλλοτε την ποιότητα και την αξιοπιστία της παραγωγής και προσδίδοντας σε αυτήν προστιθέμενη αξία. Το έργο «Τomato Track», όπως ονομάζεται, αξιοποιεί τεχνολογικές υποδομές και λογισμικό της αγρο-startup Agritrack, ενώ υποστηρίζεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τους συντελεστές του, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή που υλοποιείται στην αγορά για το συγκεκριμένο προϊόν.

Το έργο συνοψίζεται επιγραμματικά στα εξής στάδια:

1. Ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών βιολογικής ντομάτας με χρήση τεχνολογιών IoT & Blockchain.

2. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματοποίησης ιχνηλασιμότητας θερμοκηπιακών προϊόντων για το «Πολυαγρόκτημα Γη Μας».

3. Καταγραφή συνθηκών περιβάλλοντος, ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων σε πραγματικό χρόνο.

4. Έκδοση Blockchain πιστοποιητικού ποιότητας με QRCode και ενημέρωση των καταναλωτών με τα μοναδικά στοιχεία της παραγωγής.

Δηλαδή, όπως μας εξήγησαν οι εμπλεκόμενοι, ο καταναλωτής βρίσκει πάνω στη συσκευασία του προϊόντος ένα σήμα με κωδικό QRCode, το οποίο θα μπορεί να σκανάρει με το κινητό του και να αντλήσει πληροφορίες, όπως ημερομηνία και τοποθεσία φύτευσης, συγκομιδής και αποθήκευσης του προϊόντος.

Πανευρωπαϊκή πρωτιά, με υποστήριξη από το ΓΠΑ

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Βλάσης Τσέζος, managing partner της Agritrack, «η αρχιτεκτονική του έργου βασίστηκε στην πλατφόρμα μας, που ονομάζεται CEM, δηλαδή Customer Engagement Module. Χάρη σε αυτήν, ο καταναλωτής έχει πληροφόρηση όλης της “ιστορίας” του παραγόμενου προϊόντος, από το χωράφι μέχρι το ράφι του καταστήματος, λαμβάνοντας πιστοποίηση τόσο για την προέλευση, όσο και για την ποιότητά του.

Παράλληλα, ο παραγωγός διαθέτει πληθώρα πληροφοριών για όλα τα παραγωγικά στάδια του προϊόντος, έχοντας τη δυνατότητα να επέμβει όπου και εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για μια εφαρμογή του Blockchain που υλοποιείται για πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο στάδιο της αγοράς για τη βιολογική ντομάτα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ, Θωμάς Μπαρτζάνας, μας είπε:

«Σχεδιάσαμε την εφαρμογή των τεχνολογιών του Blockchain μαζί με την Agritrack και εφαρμόσαμε αυτό το παράδειγμα στο “Πολυαγρόκτημα Γη μας”, με το οποίο διατηρούμε πολύ καλή συνεργασία. Το πρότζεκτ υποστηρίζεται ερευνητικά από το εργαστήριό μας και στόχος είναι, μετά την υλοποίηση του πρώτου αυτού σταδίου του στην αγορά, για βιολογική θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας, να το εξελίξουμε και να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά, όπως δείκτες αειφορίας (π.χ. περιβαλλοντικό αποτύπωμα) και στοιχεία μικροκλίματος του θερμοκηπίου, έτσι ώστε ο καταναλωτής, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής – εμπορίας να έχουν μια πλήρη εικόνα του προϊόντος.

Το «Πολυαγρόκτημα Γη Μας» πρωτοστατεί στις καινοτόμες δράσεις

Για την καινοτόμο αυτή εφαρμογή του Blockchain στη βιολογική ντομάτα μίλησε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και γενικός διευθυντής του αγροκτήματος στον Μαραθώνα, Θανάσης Δεδούσης: «Το “Πολυαγρόκτημα Γη Μας” πρωτοστατεί σε καινοτόμες δράσεις ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας που μπορούν αποδεδειγμένα να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στον καταναλωτή, συμβάλλοντας στους περιβαλλοντικούς στόχους που πρεσβεύει η εποχή της “Πράσινης Συμφωνίας” της ΕΕ. Διαχρονικός μας στόχος, από το 2014 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα, είναι η απαρέγκλιτη προσήλωση στην ποιότητα και ασφάλεια του τελικού προϊόντος, με σεβασμό στην περιβαλλοντική αειφορία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα οφέλη, τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τον καταναλωτή, είναι πολλαπλά. Για τον παραγωγό είναι, για παράδειγμα, η διευκόλυνση στη ροή των πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών της παραγωγικής διαδικασίας, η ελαχιστοποίηση του κόστους τήρησης αρχείων και της διατήρησης πολλαπλών συστημάτων καταγραφής και η διαρκής παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων, μέσω δεδομένων που αφορούν τη φυτοπροστασία, την κατανάλωση ενέργειας, την άρδευση, τη λίπανση και τις συνθήκες ανάπτυξης της καλλιέργειας. Αντίστοιχα, για τον καταναλωτή, προσφέρεται άμεση πρόσβαση στην πηγή προέλευσης του προϊόντος, στις συνθήκες παραγωγής του, στον τρόπο αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής του. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγοραστής έχει μια πραγματικά διάφανη και κρυστάλλινη εικόνα του τι πληρώνει και τι καταναλώνει».