Τουρισμός και εξαγωγές «ανέβασαν» τα Βαλέντσια

Τουρισμός και εξαγωγές «ανέβασαν» τα Βαλέντσια

Ώθηση στην τιμή των Βαλέντσια για τους πορτοκαλοπαραγωγούς της Σκάλας Λακωνίας έδωσαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι εξαγωγές που κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς και ο τουρισμός της θερινής περιόδου.

Έτσι, τις προηγούμενες μέρες έφτασαν στα 20 λεπτά το κιλό, ανεβάζοντας τις πολύ χαμηλές τιμές των προηγούμενων εβδομάδων που, σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν φτάσει ακόμα και στα 6 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς. Αυτό εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρώτα, Χρ. Αναγνωστάκος, σύμφωνα με τον οποίο, επιπλέον, καθώς σιγά-σιγά ελαττώνονται τα πορτοκάλια που είναι πάνω στα δέντρα, οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα να τα κρατήσουν «πιο πίσω» μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη τιμή. Την ίδια στιγμή, περίπου στα 18 λεπτά πωλούν και οι παραγωγοί της Πρέβεζας.

Στη λιανική άμεσα αντέδρασαν τα… αντανακλαστικά των σούπερ μάρκετ, που την προηγούμενη εβδομάδα, στις 18 Ιουλίου, μόλις στον παραγωγό έπιασε τα 15 λεπτά, ανέβασαν κατά 17% την τιμή του προϊόντος από τα 59 λεπτά στα 69 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που ήδη το πωλούσαν μέχρι και… έξι φορές πάνω από την τιμή παραγωγού. Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, τα πορτοκάλια Βαλέντσια πωλούνταν τις προηγούμενες Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 50 λεπτά το κιλό, ενώ μέχρι και 92 λεπτά τα είδαμε σε σούπερ μάρκετ.

Μελίνα Ζιάγκου