Οι τουρίστες αγόρασαν το ελαιόλαδο

Κάθε μέρα είναι και καλύτερη για τα μέλη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης με την έλευση των τουριστών στον Έβρο, καθώς αγοράζουν από τα αποθέματα της περσινής παραγωγής.

Τον Απρίλη είχαν σημαντικό υπόλοιπο, αλλά πλέον τα αποθέματα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Δημοσθένη Χατζηνικολάου. «Μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχουν πουληθεί τα αποθέματα. Δυστυχώς, θα έχουμε ελάχιστη παραγωγή, γιατί έχουμε μεγάλη καταστροφή λόγω της παγωνιάς που προκάλεσε ζημιά στα νέα δέντρα. Επίσης, στην ανθοφορία είχαμε βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες που δημιούργησαν τρομερή ακαρπία». Υπολογίζει πως οι απώλειες παραγωγής θα κινηθούν στο 70%-80%. Οι τρέχουσες πωλήσεις καλύπτουν τα περσινά έξοδα, αλλά όχι και τα φετινά.

Θάσος

Οι συνεταιρισμοί της Θάσου ξεπούλησαν την περσινή παραγωγή σε πολύ χαμηλές τιμές, 2,30-2,50 ευρώ το λίτρο, από φόβο μήπως μείνει αδιάθετη. «Η τιμή τώρα ανέβηκε, υπάρχει ζήτηση, αλλά οι συνεταιρισμοί δεν μπορούσαν να ρισκάρουν να κρατήσουν την παραγωγή. Αν γνωρίζαμε ότι θα επαναλειτουργήσει ο τουρισμός δεν θα πουλούσαμε», μεταφέρει ο πρόεδρος στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Θεολόγου Ποτού, Ιωάννης Σουρίνης, εξηγώντας ότι ορισμένοι κράτησαν ελαιόλαδο για πελάτες τους. «Στη Θάσο, ο κάθε συνέταιρος προωθεί το 80% της παραγωγής μόνος του, όταν έχουμε τουρισμό».  Είναι νωρίς να προβλέψουν την πορεία της καλλιέργειας, γιατί δεν έδεσε ο καρπός σε όλες τις περιοχές.