Τραγικό καλοκαίρι για τα μελίσσια σε Έβρο και Ροδόπη

Τραγικό καλοκαίρι για τα μελίσσια

Δραματικά μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή μελιού στον Έβρο και τη Ροδόπη, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και ισχυρών βοριάδων που ξέραναν τα φυτά και δεν έδωσαν γύρη. Τα μελίσσια συμπεριφέρονταν περίεργα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί», Νίκος Καρακωστίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι βασίλισσες απέφευγαν να γεννούν στο κάτω μέρος της κυψέλης κι επέλεγαν τον πάνω όροφο». Στον καύσωνα του Ιουλίου, μελίσσια έβγαιναν από την κυψέλη να προστατευθούν από την ζέστη.

Η θερμοκρασία το απόγευμα ξεπερνούσε τους 40ο. Φυτά που μπορούσαν να δώσουν γύρη άργησαν ή δεν έδωσαν ή ορισμένα, όπως η λυγαριά, έγιναν τοξικά για τις μέλισσες. Ακολούθησαν παρατεταμένοι βοριάδες επί 34 μέρες που κράτησαν τα μελίσσια καθηλωμένα στις κυψέλες. «Η έλλειψη γύρης προκάλεσε έλλειψη γονιμότητας, γιατί οι βασίλισσες όταν δεν έχουν γύρη στην κυψέλη δεν οδηγούνται στη γέννα». Η φετινή παραγωγή μελιού θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλη Χριστοδούλου, «οι ανθοφορίες την άνοιξη ήταν οι αναμενόμενες, αλλά ανά 2-3 μέρες είχε βροχή, άρα ξεπλένονταν τα άνθη και οι μέλισσες δεν έβρισκαν νέκταρ».

Τον Μάιο έπεσαν οι θερμοκρασίες και οι μέλισσες κατανάλωναν το μέλι που είχαν συγκεντρώσει στην κυψέλη. «Πήραμε ελάχιστο μέλι στην αρχή του καλοκαιριού. Ακολούθησε παρατεταμένη ξηρασία. Στο Σουφλί δεν έβρεξε από τις 14 Ιουνίου και η παραγωγή είναι στο 1/3 προηγούμενων ετών». Ελάχιστο μέλι πήραν και από το έντομο metfalca που δίνει εξαιρετικό μέλι κι εντοπίστηκε μελισσοκομικά στο Σουφλί.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα περάσουν δύσκολο χειμώνα και μόνη διέξοδος είναι ν’ ανθίσει το φθινοπωρινό ρείκι (σουσούρα), που δίνει γύρη και νέκταρ, και να βγει νέος γόνος. Τα μελίσσια είναι ιδιαίτερα εξασθενημένα και θα είναι δύσκολο να διαχειμάσουν. Οι 120 μελισσοκόμοι, μέλη της Κυψέλης, δεν θα βγάλουν φέτος τα έξοδά τους και δυστυχώς δεν είναι ορατή η δυνατότητα αποζημίωσης.

  • Μαρία Αμπατζή