Στο τραπέζι κούρεμα 50% ή πάγωμα των αυξήσεων στις εισφορές του 2023

Πληθαίνουν οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να… ξαναδεί το θέμα των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών για το επόμενο έτος.

Όπως είχε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «ΥΧ», εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα ο ν. 4670.2020 («νόμος Βρούτση»), το 2023 τα ασφάλιστρα τόσο των αγροτών όσο και των υπόλοιπων μη μισθωτών θα προσαυξηθούν «κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για το 2024, ενώ από το 2025 και μετά οι εισφορές θα αυξάνονται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό να φλερτάρει πλέον με το 9% και εφόσον δεν υπάρξει καμία παρέμβαση, το 2023 οι μηνιαίες εισφορές των αγροτών για τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγείας θα ξεκινούν για την 1η ασφαλιστική κατηγορία από ένα ποσό της τάξης των 136 ευρώ/μήνα από 125 ευρώ/σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο είτε οι αυξήσεις να εφαρμοστούν στο 50% (δηλαδή, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός διαμορφωθεί π.χ. στο 9%, οι εισφορές για τον κλάδο σύνταξης να προσαυξηθούν κατά 4,5%) είτε να «παγώσουν» τελείως, δηλαδή να ισχύσουν και το 2023 τα φετινά επίπεδα εισφορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες και όταν αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται η εικόνα του τελικού ετήσιου πληθωρισμού.

Οι εισφορές των αγροτών για φέτος