Τρεις χώρες παράγουν το 45% της πατάτας στον κόσμο

Η Κίνα, η Ινδία και η Ουκρανία κατέλαβαν τις τρεις κορυφαίες θέσεις της παραγωγής πατάτας σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019, με την πρώτη με μεγάλη διαφορά, να έχει καταγράψει παραγωγή ύψους 93 εκατ. τόνων, τη δεύτερη 51 εκατ. τόνων και την τρίτη 23 εκατ. τόνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρεις αυτές χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από τη μισή (45%) παγκόσμια παραγωγή. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο η παγκόσμια παραγωγή ήταν ελαφρώς αυξημένη, κατά 2,1%, ενώ κατά 6% αυξήθηκε η αξία της παγκόσμιας αγοράς του προϊόντος, σε 140,5 δισ. δολάρια.

Ακόμη, όπως έγραψε το ukrinform.net, οι επόμενες εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν τον ίδιο χρόνο το ¼ της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Μπαγκλαντές, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τον Καναδά και τη Λευκορωσία.

Όσον αφορά τις εξαγωγές πατάτας, το 2019 αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 15 εκατ. τόνους. Πρωταθλήτριες στις εξαγωγές αναδείχτηκαν η Γαλλία με 3,5 εκατ. τόνους, η Γερμανία με 1,9 εκατ. τόνους, η Ολλανδία με 1,8 εκατ. τόνους, το Βέλγιο με 1 εκατ. τόνους κι η Αίγυπτος με 700.000 κιλά. Όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών.