Tί τρέχει με τα πορτοκάλια στο Ηράκλειο; Οι απαντήσεις στα Χανιά, μέσω καιρού …

Μικρόκαρπα και αφυδατωμένα, αλλά χωρίς να στερούνται γεύση, είναι τα ντόπια πορτοκάλια που βρίσκει κανείς στους πάγκους των φρουταγορών και των super market στο Ηράκλειο. Λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών και στα Χανιά, οι παραγωγοί πορτοκαλιών δεν έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες συγκομιδές. Και αυτό διότι τα μικρού μεγέθους πορτοκάλια που είναι τώρα διαθέσιμα, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν “μάθει” όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε καιρούς δηλαδή με ικανοποιητικά ύψη βροχών, στα τυπικά μεγάλα, βρώσιμα, επιτραπέζια πορτοκάλια.

“Αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα στην τοπική αγορά από τα χανιώτικα πορτοκάλια. Η συγκομιδή έχει γίνει σε μικρό ποσοστό, διότι είναι ακόμη μικρόκαρπα και δεν τα προτιμούν οι καταναλωτές. Μπορεί οι πορτοκαλεώνες να αρδεύονται αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες“, εξηγεί στη Νέα Ματιά ο γεωπόνος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης ο οποίος συμπληρώνει ότι, παρά το μέγεθός τους, τα ντόπια πορτοκάλια έχουν πλήρη οργανοληπτικά στοιχεία και άρα είναι άριστα προς βρώση προϊόντα, ενώ τις περισσότερες φορές διατίθενται σε οικονομικότερες τιμές.

πορτοκάλια
πορτοκάλια

Μετά από 20 ημέρες θα ξεκινήσουμε τη μαζική συγκομιδή και έως τα Χριστούγεννα η αγορά θα έχει γεμίσει με τα τυπικά χανιώτικα πορτοκάλια” διαβεβαιώνει και εφιστά την προσοχή στην πρακτική του “αποπρασινισμού“, κατά την οποία το πορτοκάλι με τεχνητό τρόπο αποκτά το “σωστό” χρώμα. “Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναγράφεται η πληροφορία αυτή και ο προμηθευτής να εξασφαλίζει ότι το πορτοκάλι έχει παράλληλα με το χρώμα και την ολοκληρωμένη γεύση, δηλαδή να αποπρασινίζονται τα πορτοκάλια κατά τη φάση της ωρίμανσής τους.

Σημειώνεται ότι παραδοσιακά η αγορά του Ηρακλείου κατακλύζεται από χανιώτικα πορτοκάλια, καθώς η παραγωγή του Φόδελε είναι περιορισμένη. Ωστόσο φέτος, τα περισσότερα πορτοκάλια που διατίθενται στην Κρήτη, προέρχονται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα την Αργολίδα και τη Λακωνία, περιοχές όπου έχει βρέξει.

Ευνοείται το αβοκάντο

Αν και το φαινόμενο της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών έχει πλήξει το σύνολο της αγροτικής παραγωγής στο νησί, όπως τον ελαιόκαρπο, τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά, η πρωτόγνωρη για την εποχή ζέστη λειτουργεί ευνοϊκά για την καλλιέργεια του αβοκάντου στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαζάκη το αβοκάντο, ως υποτροπικό είδος, αν και ευαίσθητο στις ακραίες καιρικές συνθήκες, “αγαπά” τη ζέστη και γι αυτό φέτος αναμένεται καλύτερη παραγωγή. “Πρόκειται για μια καλλιέργεια που κάθε χρονιά αυξάνεται σε έκταση στα Χανιά, αν και χρειάζεται μεγάλη επιμέλεια και καλλιεργητική φροντίδα” καταλήγει.

Πηγή: neamatia.gr