Πέντε μέρες προθεσμία για τροποποιητικές δηλώσεις και αφορολόγητο αγροτών

Όσοι προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δεν πρόκειται να έχουν κυρώσεις ή πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή

Περιθώριο ακόμα πέντε ημερών για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και να κλειδώσουν με τον τρόπο αυτόν το αφορολόγητο όριο των 8.636 έως 9.545 ευρώ (σ.σ. αντιστοιχεί σε έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ), που βάσει νόμου δικαιούνται, έχουν χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες.

Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2017 και αφορά τους αγρότες που υπέβαλαν το περασμένο καλοκαίρι αρχική δήλωση, έστω και αν οι κωδικοί 037 – 038 –που πιστοποιούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του κατ’ επάγγελμα αγρότη– δεν ήταν προσυμπληρωμένοι, λόγω των γνωστών παραλείψεων και λαθών στα πρώτα ηλεκτρονικά αρχεία, που είχε αποστείλει στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στους εν λόγω φορολογουμένους –στους οποίους, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται και πολλοί νέοι αγρότες– έχουν ήδη αποσταλεί σχετικά e-mails στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στο taxis. Εφόσον σπεύσουν να συμπληρώσουν τις τροποιητικές δηλώσεις, οι αγρότες θα πρέπει –λογικά– να βρουν τους επίμαχους κωδικούς κλικαρισμένους. Σημειωτέον, πάντως, ότι δεν λείπουν οι περιπτώσεις αγροτών που, αν και έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο καλούνταν να υποβάλουν τροποιητική, όταν μπήκαν στο σύστημα για να το πράξουν, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι οι κωδικοί 037-038 εξακολουθούσαν να μην είναι προσυμπληρωμένοι.

Δεν λείπουν οι περιπτώσεις αγροτών που, αν και έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο καλούνταν να υποβάλουν τροποιητική, όταν μπήκαν στο σύστημα, προκειμένου να το πράξουν, διαπίστωσαν ότι οι κωδικοί 037-038 εξακολουθούσαν να μην είναι προσυμπληρωμένοι.

H πιστοποίηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη –που για τη φορολογική διοίκηση γίνεται μέσω των συγκεκριμένων κωδικών– είναι κομβικής σημασίας, διότι, σε αντίθετη περίπτωση ο φορολογούμενος αντιμετωπίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, με το εισόδημά του να φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές που ξεκινούν από το 22% και φτάνουν μέχρι το 45%.

Nέα εγκύκλιος

Όσοι προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με κάποιο πρόστιμο ή οποιαδήποτε άλλη κύρωση εκπρόθεσμης υποβολής, καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται στο Άρθρο 75 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4484/2017. Τυχόν επιπλέον οφειλόμενος φόρος που προκύπτει θα πρέπει να καταβληθεί σε έως και δύο δόσεις.

Aξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο, που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η οποία έχει ήδη αποσταλεί στις ΔΟΥ, ακόμα και όσοι αγρότες δεν υποβάλουν τροποποιητική θα έχουν το όφελος της έκπτωσης φόρου, αρκεί να περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα αρχεία που έχει αποστείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «για τις περιπτώσεις που, για οποιονδήποτε λόγο, οι φορολογούμενοι δεν προβαίνουν σε υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροποιημένων αρχείων του ΥΠΑΑΤ, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για τη διαχείριση των απαραίτητων τροποποιητικών δηλώσεων των εν λόγω αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ) […]».

Αυτόματα και βάσει των επικαιροποιημένων αρχείων θα γίνεται, επίσης, από τη φορολογική διοίκηση και ο επανυπολογισμός του φόρου για τις περίπου 100.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη.

Άνοιξε η εφαρμογή για τα αναδρομικά

Διαθέσιμη είναι πλέον από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου για τους φορολογούμενους η εφαρμογή του Τaxisnet για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του 2015 λόγω αναδρομικών συντάξεων ή αποδοχών. Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 δίχως κυρώσεις.

Η εν λόγω διαδικασία αφορά όσους φορολογούμενους έχουν λάβει σχετική ηλεκτρονική ειδοποίηση (σ.σ. οι υπόλοιποι θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ). Ο φορολογούμενος εισέρχεται στον λογαριασμό του στο σύστημα μέσω των κωδικών πρόσβασης που διαθέτει και εκεί θα βρει πλέον και την επιλoγή «υποβολή τροποποιητικής».