Πολλά τα μέτωπα στην κορινθιακή σταφίδα

Πολλά τα μέτωπα για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας

Με μισή καρδιά μπαίνουν στα αλώνια για να τρυγήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, οι οποίοι, εκτός του ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού, καύσωνα και πυρκαγιών, τα μεγάλα αποθέματα σταφίδας που βρίσκονται στις αποθήκες και τις ενδείξεις για πτώση της τιμής, είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται και στα αλώνια για να προστατεύουν το προϊόν τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, οι σταφιδοπαραγωγοί-μέλη της οργάνωσης είναι αγανακτισμένοι, επειδή δεν μπορούν να παραδώσουν το προϊόν τους, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παλετοκιβώτια. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους παραγωγούς να αφήνουν τις σταφίδες στα αλώνια και να είναι κάθε βράδυ στα χωράφια και να τις φυλάνε.

Η Ομάδα Παραγωγών απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας άμεση συνάντηση, προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης για τη φετινή σοδειά της σταφίδας. «Άλλες χρονιές παίρναμε προκαταβολές από την Παναιγιάλειο που είχαμε υπογράψει τις συμβάσεις και οι σταφιδοπαραγωγοί πλήρωναν τους εργάτες που είχαν τρυγήσει.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σε λίγες ημέρες οι σταφιδοπαραγωγοί θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα και ζητάμε συνάντηση για να λυθεί το πρόβλημα», αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο κ. Βαλιανάτος.

«Πέφτει» η τιμή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η τιμή της σταφίδας φαίνεται να έχει πτωτική τάση, φτάνοντας το 1,10 ευρώ το κιλό, λόγω της μη απορρόφησης των 8.000 τόνων από την περσινή σοδειά που παραμένει στις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ένωσης. «Το υπουργείο έχει ενημερωθεί από τον περασμένο Μάρτιο για την κατάσταση με τα αποθέματα και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναδιάρθρωση της σταφίδας, που έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο για το 2022, καθώς αν πέσει η τιμή του προϊόντος, κανένας παραγωγός δεν θα υποβάλει σχετικό αίτημα.