Τσιπς από Πατάτα Νευροκοπίου μαγειρεύει η ΕΑΣ Δράμας

Την άνοιξη ξεκινά η επένδυση 7 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα που θα παράγει και προτηγανισμένες

Ενα πολύ σημαντικό βήμα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής πραγματοποιεί η διοίκηση της ΕΑΣ Δράμας, καθώς στα 24 πρώτα επενδυτικά σχέδια της δράσης «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» του Ταμείου Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο «Ίδρυση μονάδας επεξεργασίας πατάτας», προϋπολογισμού 7,035 εκατ. ευρώ με επιδότηση 54,92% (ποσό 3,863 εκατ. ευρώ).

Η υλοποίηση της μονάδας, που θα αξιοποιεί την ΠΓΕ Πατάτα Νευροκοπίου, αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Κεσκίνογλου (φωτό). Όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026, ωστόσο υπολογίζεται ότι η επένδυση της Ένωσης θα πάρει νωρίτερα σάρκα και οστά.

Η μονάδα θα παράγει προτηγανισμένες πατάτες και τσιπς για τις οποίες, όπως είναι γνωστό, χρειάζεται προεργασία και επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών. Μέχρι σήμερα, γνωστή εταιρεία στα πατατάκια προμηθεύεται πρώτη ύλη από το Κάτω Νευροκόπι, μόνο που πλέον οι ποσότητες που απορροφώνται είναι πολύ μικρές. Ωστόσο, οι παραγωγοί που συνεργάζονται μαζί της έχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Οι εισαγωγές καλύπτουν τη ζήτηση

Επίσης, από έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΑΣ, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «χώρος» στην κατηγορία της προτηγανισμένης πατάτας, όπου το σύνολο σχεδόν των εγχώριων αναγκών καλύπτεται σήμερα από τις εισαγωγές. «Αυτές που καταναλώνονται είναι από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Δανία. Στο παρελθόν παρήγαγε προτηγανισμένη κατεψυγμένη πατάτα η ΣΕΒΑΘ, όπως και μια μεγάλη επιχείρηση στην Αθήνα», σημειώνει ο κ. Κεσκίνογλου, συμπληρώνοντας ότι τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και σνακ μπαρ δουλεύουν με προτηγανισμένη, επομένως υπάρχει ζήτηση για το προϊόν.

Μέσα από τη μεγάλη αυτή επένδυση, η Ένωση επιδιώκει να διασφαλίζεται η απορρόφηση της πατάτας με αξιοπρεπή τιμή παραγωγού. «Ο στόχος μας είναι να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο μας, έτσι ώστε το προϊόν μετά από επεξεργασία να φεύγει τυποποιημένο, όχι μόνο ως μεταποιημένο, αλλά και ως νωπό, γιατί πρόκειται για ΠΓΕ», αναφέρει ο ίδιος.

«Παράλληλα, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 30 με 35 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο. Η πατάτα αντιπροσωπεύει τη βασική οικονομία της περιοχής μας. Στο Κάτω Νευροκόπι, το 95% των κατοίκων είναι πατατοκαλλιεργητές και αποτελεί μονοκαλλιέργεια», λέει και τονίζει ότι «οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου επένδυσαν στην πατάτα, προσάρμοσαν τα μηχανήματά τους και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν καλλιέργεια, ειδικά όταν αυτή ευνοείται από το μικροκλίμα της περιοχής.

Η Ομάδα Πατατοπαραγωγών της Ένωσης αριθμεί 50 μέλη, που παράγουν περίπου το 30% της συνολικής τοπικής παραγωγής Πατάτας Νευροκοπίου. Η νέα μονάδα, ωστόσο, θα απευθύνεται σε όλους: «Οι ενέργειές μας γίνονται για όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο για την Ομάδα μας. Η προστιθέμενη αξία που δώσαμε τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στη διοίκηση θεωρούμε ότι αλλάξε την καλλιέργεια της πατάτας», αναφέρει.

Αναβάθμιση του συσκευαστηρίου

Ο κ. Κεσκίνογλου προσθέτει ότι ολοκληρώνεται επίσης το έργο για την αναβάθμιση του συσκευαστηρίου, που εντάχθηκε στο Μέτρο 9 και περιλάμβανε και συντήρηση ψυγείου, ώστε να διατηρείται η υψηλή ποιότητα της πατάτας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένουν την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός ακόμα σχεδίου, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την αγορά μηχανών συγκομιδής για την Ομάδα Παραγωγών, κάτι που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.