Τυχερά τα πρώιμα ξερά φασόλια, δυσκολίες για τα όψιμα

Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η συλλογή του ξερού φασολιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες, όπως και σε άλλα προϊόντα, επηρέασαν σημαντικά τις αποδόσεις και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Όσον αφορά τις τιμές, δεν παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από την περσινή, ώστε να καλύψουν μέρος του εισοδήματος των παραγωγών.

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Νίκος Γούσιος, μέλος του Συνεταιρισμού Ενιπέας από το Ευύδριο Φαρσάλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρόνια ήταν δύσκολη και, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τα φυτά αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία φάνηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια της συλλογής. «Από τα 250 κιλά το στρέμμα, που είναι η μέση απόδοση για τη φετινή περίοδο, πέσαμε στα 150 κιλά. Η μείωση αυτή είναι μεγάλη και θα επηρεάσει το εισόδημά μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Γούσιος είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με την περσινή τιμή. «Πουλήσαμε στο 1,40 ευρώ το κιλό και ελπίζω λόγω και της μειωμένης παραγωγής, έτσι όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι εξελίξεις, να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να καλύψουμε μέρος του εισοδήματός μας». Παράλληλα, όπως εξηγεί, γίνεται μία προσπάθεια από τον ίδιο τον συνεταιρισμό να προχωρήσουν στη συσκευασία του προϊόντος, ώστε να πάρουν την προστιθέμενη αξία, η οποία, όπως εκτιμά ο ίδιος, «θα φτάνει ακόμα και τα 40 λεπτά το κιλό και παράλληλα θα ενισχύει και την ταυτότητα του τοπικού προϊόντος».

Πάνω από 200 κιλά/στρέμμα στη Βοιωτία

Καλύτερη εικόνα σχετικά με τις στρεμματικές αποδόσεις παρουσιάζει ο Αριστείδης Πέππας, παραγωγός από τις Ερυθρές Αττικής. Ο ίδιος δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και συνεργάζεται με άλλους παραγωγούς στον καθαρισμό οσπρίων σε μονάδα που διαθέτει.

Όπως αναφέρει, οι αποδόσεις των παραγωγών που μέχρι τώρα διέθεσαν τα φασόλια τους για καθαρισμό στη μονάδα του ξεπερνούν τα 200 κιλά το στρέμμα στην ποικιλία Νorton. Τα πρώτα δείγματα από τη συλλογή φασολιού προέρχονται από την περιοχή του Ορχομενού και κάποιες άλλες κοινότητες της Βοιωτίας. Τέλος, ο κ. Πέππας δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη ζήτηση του προϊόντος και πιστεύει ότι η τιμή του θα ξεπεράσει το 1,50 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού.

Όψιμη και με προβλήματα η παραγωγή στις Πρέσπες

Από την περιοχή των Πρεσπών, η Σόνια Μιχαηλίδου, γεωπόνος του Συνεταιρισμού Πελεκάνος, εκτιμά ότι η παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη λόγω της υπερβολικής ζέστης από την ανθοφορία μέχρι και σήμερα. «Η συλλογή θα ξεκινήσει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και το σύνολο των φυτών βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης, μέσα σε μία δύσκολη περίοδο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».

Δυσκολίες για το Ασπρομύτικο στη Λήμνο

Προς τα τέλη Αυγούστου εκτιμά ο γεωπόνος Παλαιολόγος Μαυρουδής από τη Λήμνο ότι θα ξεκινήσει η συλλογή του Ασπρομύτικου φασολιού, μιας τοπικής ποικιλίας, η οποία καλλιεργείται για εκατοντάδες χρόνια στο νησί. Η εκτίμησή του αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του λοβού του φασολιού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή. Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι παραγωγοί του νησιού διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και, παράλληλα, προσπαθούν να αναδείξουν το προϊόν αυτό στις αγορές.

Χρυσούπολη: Τεχνολογία και αγορές εκτοπίζουν το Τσαλί

Διαφορετικές εικόνες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Καβάλα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Χρυσούπολης παρουσίασε η γεωπόνος Αριστέα Νικάκη, διευθύντρια γεωτεχνικού της Ένωσης Συνεταιρισμών Καβάλας. Η τοπική ποικιλία Τσαλί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πτώση λόγω της μειωμένης ζήτησης από την αγορά, αλλά και την απουσία εργατικών χεριών.

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Νorton, «τα μέχρι τώρα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου από τη συλλογή της ποικιλίας Νorton έδειξαν ότι η παραγωγή κυμαίνεται πάνω από τα 250 κιλά το στρέμμα. Είναι μία καλή χρονιά για αυτή την ποικιλία λόγω του ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος του φυτού πριν ακόμα μπούμε στον καύσωνα», σημείωσε η κα Νικάκη.

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών, η κα Νικάκη είπε ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η τιμή παραγωγού, αν και πέρυσι αυτές κυμάνθηκαν στο 1,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τσαλί και 1,2 ευρώ το κιλό για τη Νorton.