Διελκυστίνδα ΕΕ – ΗΠΑ για τις εξαγωγές σε Εμιράτα, Σ. Αραβία και Ινδία

Διελκυστίνδα ΕΕ - ΗΠΑ για τις εξαγωγές σε Εμιράτα, Σ. Αραβία και Ινδία

Φουντώνει ο εµπορικός ανταγωνισµός µεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τις εξαγωγές µήλων, καθώς και οι δύο διεκδικούν µερίδια αγοράς σε Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα (ΗΑΕ), Σαουδική Αραβία και Ινδία. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την έκθεση του USDA, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή µήλων θα είναι µειωµένη το 2017/2018, φτάνοντας τους 9.240.980 τόνους, έναντι των 11.335.034 τόνων πέρσι, οι ΗΠΑ θα µπορούσαν εµµέσως να επωφεληθούν από αυτό και να διεκδικήσουν αγορές προς Μέση Ανατολή και Ασία. 

Ωστόσο, καθώς η Κοµισιόν έχει µειώσει από τον Μάρτιο του 2014 τα µέγιστα αποδεκτά όρια υπολειµµάτων για το DPA στα 0,1 mg/kg, τόσο για τα µήλα όσο και για τα αχλάδια, έχουν µειωθεί σηµαντικά οι εξαγωγές των αµερικανικών µήλων προς την ΕΕ.

Οι κύριες χώρες από όπου η ΕΕ εισάγει µήλα είναι η Ν. Ζηλανδία, η Χιλή, η Ν. Αφρική, η Σερβία και η Βραζιλία. Βασικοί εξαγωγικοί προορισµοί για τα ευρωπαϊκά µήλα είναι η Λευκορωσία, η Αίγυπτος, το Καζακστάν, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Οι πέντε µεγαλύτεροι εξαγωγείς µήλων είναι η Πολωνία (σε Λευκορωσία, Καζακστάν, Σερβία, Αίγυπτο), η Ιταλία (σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία) η Γαλλία (σε ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία), η Ελλάδα (σε Αίγυπτο, Ιορδανία) και η Λιθουανία (σε Λευκορωσία, Καζακστάν).

Σε χαµηλά πενταετίας η µηλοπαραγωγή της ΕΕ

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το µπλοκ των 28 κρατών-µελών αποτελεί τον µεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή µήλων στον κόσµο. Τα πέντε κορυφαία κράτη-µέλη σε όρους παραγωγής µήλων είναι η Πολωνία (29% στο σύνολο της ΕΕ), η Ιταλία (19%), η Γαλλία (15%), η Ισπανία (5%) και η Γερµανία (6%). Κατά τη φετινή εµπορική περίοδο, µε εξαίρεση την Πορτογαλία, όλα τα άλλα κράτη-µέλη θα έχουν παραγωγή µήλων κάτω από τον µέσο όρο της πενταετίας. Την ίδια ώρα, σε Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία, η παραγωγή ανακάµπτει από τα χαµηλά περσινά επίπεδα, όµως παραµένει κάτω από τον µέσο όρο. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές εκτάσεις που αφιερώνονται στην καλλιέργεια µήλου, αυτές εµφανίζουν µείωση, κυρίως στην Πολωνία, λόγω των χαµηλών τιµών από το ρωσικό εµπάργκο, αλλά και στην Ολλανδία, που στρέφονται στην παραγωγή αχλαδιών.

Σχετικά µε τα αποθέµατα µήλων της ΕΕ, η Παγκόσµια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) τα είχε υπολογίσει, τον Ιούλιο του 2017, στους 471.221 τόνους, αυξηµένα σε σύγκριση µε τους 396.662 τόνους το 2016 (+18,8%). 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί.