Βαμβάκι: Φτιάχνουν κλίμα τα 53 λεπτά που δίνει στην πύλη ο Μάρκου

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά του σύσπορου με την κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες σε επίπεδο εκκοκκιστηρίων να μαρτυρά ότι μετράμε αντίστροφα για τη διαμόρφωση των τελικών τιμών απορρόφησης της φετινής συγκομιδής.

Μετά την κίνηση της Βιολάρ τoυ ομίλου Μάρκου να ανακοινώσει -μέσω μεσιτών- τιμές 53 λεπτά το κιλό για παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου και 50 λεπτά στο χωράφι του παραγωγού, όλα δείχνουν ότι μέσα στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του χώρου θα σπεύσουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Η αίσθηση που κυριαρχεί στις τάξεις των παραγωγών είναι ότι, με δεδομένο και τον συμβολισμό που απορρέει από την ιδιότητα του Βασίλη Μάρκου (σ.σ. πρόεδρος από το περασμένο καλοκαίρι της….), οι τιμές αυτές θα λειτουργήσουν τροχιοδεικτικά δίνοντας τον τόνο στην αγορά – δίχως, φυσικά, να μπορούν να αποκλειστούν και «εκπλήξεις».

Οι καλλιεργητές που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουν εισπράξει προκαταβολές από 40 έως 48 λεπτά, αξιολογούν καταρχήν θετικά την αύξηση σε σχέση με τα 46 (στην πύλη) και τα 43 (στο χωράφι) λεπτά το κιλό που είχε προσφέρει πέρυσι ο όμιλος. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι -λαμβάνοντας υπόψη και τις χαμηλότερες του αναμενομένου αποδόσεις σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας λόγω των βροχοπτώσεων- οι τιμές θα μπορούσαν να είναι κατά επιπλέον 2 λεπτά ανεβασμένες ώστε «να δοθεί και το ανάλογο σήμα για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά», όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή, μερίδα των εκκοκκιστών με τους οποίους επικοινώνησε η «ΥΧ» θεωρεί ότι ακόμα και αυτές οι τιμές είναι «μη διαχειρίσιμες» από αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες θα πιεστούν στα όρια της βιωσιμότητάς τους. «Οδηγούμαστε σε καταστάσεις του στυλ “όποιος αντέξει”»,  μας ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης γνωστού εκκοκκιστικού ομίλου.

Σημείο τριβής για άλλη μια χρονιά αποτελεί το ΦΠΑ, με τους καλλιεργητές να υπογραμμίζουν ότι τα «απαλλακτικά» δίνονται επιλεκτικά και τους επιχειρηματίες να επιβεβαιώνουν ότι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως μια «έξτρα» παροχή στους παραγωγούς.

Επιχειρηματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», είναι ζήτημα ημερών να ανακοινώσουν τιμές τα Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας του ομίλου Ακκά και αυτές θα κινούνται, εκτός απροόπτου, στα ίδια επίπεδα με αυτές του ομίλου Μάρκου. Στα 50 λεπτά στο χωράφι και 53 λεπτά παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο σκοπεύει να κινηθεί και η ΕΑΣ Τρικάλων, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Αχιλλέας Λιούτας, με την ίδια γραμμή να ακολουθούν και τα εκκοκκιστήρια Πηλέα για τα οποία ακούγονται και τα 52 λεπτά.

Το αργότερο μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα δώσει το στίγμα της και η επιχείρηση των Αδερφών Καραγιώργου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Νίκο Καραγιώργο που διευκρινίζει, πάντως, ότι δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις τιμές. «H φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα με αποτέλεσμα κι εμείς ως επιχειρήσεις να μην ξέρουμε αν θα πρέπει να πουλήσουμε ή όχι και τι τιμές θα πρέπει να δώσουμε στους παραγωγούς», επισημαίνει στην «ΥΧ».

Σχετικά με την φετινή παραγωγή εκτιμά ότι θα είναι «κατά τι μικρότερη από το αναμενόμενο, ενώ η ποιότητα σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή με την εξαίρεση των βαμβακιών που έχουν συλλεχθεί με τις μηχανές τύπου stripper», λύση που, λόγω κόστους, επέλεξαν φέτος αρκετοί καλλιεργητές. «Το stripper υποβαθμίζει ακόμα και το καλό βαμβάκι και το κάνει χαμηλής ποιότητας. Ο παραγωγός μπορεί να παίρνει έτσι περισσότερα κιλά αλλά στο τέλος εισπράττει χαμηλότερη τιμή», τονίζει.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Αποστόλης Δοντάς του ομίλου Επίλεκτος ο οποίος θεωρεί ότι συνολικά η χρονιά στο βαμβάκι δε επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. «Οι αποδόσεις φαίνεται ότι δεν είναι στα επίπεδα που περίμεναν οι παραγωγοί λόγω των βροχοπτώσεων», σημειώνει συμπληρώνοντας ότι η πλειονότητα των εκκοκκιστικών μονάδων «είναι εγκλωβισμένες στα υψηλά κοστολόγια και δύσκολα θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις τιμές που τείνουν να διαμορφωθούν».

Τιμές σύσπορου βαμβακιού (σε λεπτά του ευρώ)

Έτος

Παραδοτέο

Χωράφι

2015

46

43

2016

53

46