Νέα βάρη στους αγρότες από τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, πετρέλαιο

Αυξήσεις σε ΦΠΑ και πετρέλαιο φέρνουν νέα βάρη στους αγρότες

Ένα ακόμα πλήγμα στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων αναμένεται να φέρει το «πακέτο» των έμμεσων φόρων που πρόκειται να νομοθετηθεί μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να «σφραγιστεί» η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αυξήσεις στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύονται, θα συμπαρασύρει και τα αγροτικά εφόδια τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Νέα βάρη στους επαγγελματίες του χώρου προσθέτει και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης τη στιγμή μάλιστα που μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την πλήρη κατάργηση των επιστροφών πετρελαίου στους αγρότες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει αυξήσεις στον ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα, στον ΕΦΚ της μπίρας καθώς επίσης και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει για τις επιχειρήσεις οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα- κι αυτό όταν ήδη επίκειται (δεν αποκλείεται μάλιστα να εφαρμοστεί κι ένα μήνα νωρίτερα) η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ για εννέα νησιά του Αιγαίου.

Το μενού των νέων φόρων προβλέπει ακόμα και ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, ειδικά τέλη στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς επίσης και στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

Αναλυτικότερα, το «πακέτο» των έμμεσων φόρων που αναμένεται να έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή περιλαμβάνει τα εξής:

 

 -ΦΠΑ: Αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 24%. Αυτό θα φέρει αύξηση τόσο στα αγροτικά εφόδια όσο και μια σειρά προϊόντων διατροφής και ευρείας χρήσης, καθώς επίσης και υπηρεσιών:

* Mακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ο.κ.

* Αναψυκτικά – χυμοί

* Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering

* Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί

* Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών

* Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες

* Άνθη – φυτά

* Αποχέτευση

* Ζωοτροφές για κατοικίδια.

 

– Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουνίου.

– Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ, από την 1η/1/2017.

– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Από τον Ιούνιο θα αυξηθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο.

– Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων.

– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

– Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου 2016.

– Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου.

– Επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

– Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, όλων των εταιρειών, από το 30% στο 35%.

– Τέλος στην έκπτωση των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει για τα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Σίφνος. To μέτρο, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο που έχει ήδη υπογραφεί, πρόκειται να ισχύσει από 1ης Ιουλίου.