Βαρύτερα τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου για τους αγρότες

Βαρύτερα τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου για τους αγρότες

Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική του δήλωση καθώς βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν την έκπνοή της προθεσμίας (τέλος Ιουνίου).

Ειδικότερα, στο TAXISnet έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 2.121.060 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμα 4 εκατ. περίπου.

Από την εκκαθάριση έχουν προκύψει ως τώρα 652.738 χρεωστικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε φόρο 648 εκατ. ευρώ ή 992 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δήλωση.

Μπορεί οι τελευταίες αλλαγές στη φορολογία να αφορούν τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017), ωστόσο τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι βαρύτερα σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις στις προκαταβολές φόρου για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα οι αγρότες υποχρεούνται φέτος να προκαταβάλουν το 75% ενώ από του χρόνου το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 100%.

Επιπλέον, έχει καταργηθεί η έκπτωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, μέτρο που «πιάνει» όλους τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή η πληρωμή πρέπει να γίνει σε τρεις δόσεις: H πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.