Βασιλική-Ματούλα Αϋφαντή: Συμβολή πολύτιμη, που σπάνια εκτιμάται

Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων Γη

Βασιλική-Ματούλα Αϋφαντή: Συμβολή πολύτιμη, που σπάνια εκτιμάται
-Διαφήμιση-
gaia-sense

«Η συμβολή των γυναικών ανά τον κόσμο στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία εν γένει είναι πολύτιμη, αλλά σπάνια εκτιμάται», μας λέει η Βασιλική – Ματούλα Αϋφαντή, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων Γη, η οποία εκλέχθηκε σε αυτήν τη θέση τον Ιούλη του 2014.

Πρόκειται για μια θέση πολύ απαιτητική, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, που χωρίς να βάλεις συγκεκριμένους στόχους δεν μπορείς να συνεχίσεις. «Πρέπει να βάλεις στόχους όχι μόνο για να αποδείξεις ότι είσαι ικανή, αλλά γιατί πιστεύεις ότι πραγματικά μπορείς να πετύχεις. Βέβαια, οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι πολλές και μη σκεφτεί κανείς ότι όλα είναι στρωμένα με ροδοπέταλα. Υπάρχουν στιγμές που ως γυναίκες εισπράττουμε την αμφισβήτηση από τους αγρότες, αφού συνήθως οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι ανδροκρατούμενες επιχειρήσεις. Πολλές φορές λέμε ότι είναι δεύτερος ο ρόλος της γυναίκας, γιατί έτσι τον αντιμετωπίζουν, είτε στην επιχείρηση είτε στην οικογένεια, αν και τις περισσότερες φορές αυτός ο ρόλος είναι πρώτος».

Επισημαίνει, δε, ότι καμία γυναίκα δεν φοβάται, «απλώς την έχουν φοβίσει ότι ως γυναίκα είσαι σε μια θέση, την οποία δεν μπορείς να την εκτινάξεις, να την ανεβάσεις εκεί που πρέπει από μόνη σου, γιατί η παράδοση θέλει τη γυναίκα να παίζει τον δεύτερο ρόλο μέσα σε μια αγροτική οικογένεια. Ο ρόλος της δεν μπορεί να είναι μόνο μια τυπική συμμετοχή στην αγροτική εκμετάλλευση, αλλά πολύ πιο ουσιαστική».

Οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο, όπως επισημαίνει, προσφέρουν εργασία στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή, χωρίς να ασφαλίζονται, χωρίς να δικαιούνται στήριξη ως επαγγελματίες και χωρίς να συνταξιοδοτούνται. Από την άλλη μεριά, σημειώνει η Βασιλική – Ματούλα Αϋφαντή, πολλές από τις γυναίκες που καταγράφονται ως αγρότισσες με δική τους αγροτική εκμετάλλευση έχουν μόνο τυπική συμμετοχή στη διοίκηση της εκμετάλλευσης. Για λόγους, δηλαδή, «φορολογικούς και ασφαλιστικούς, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως… αχυράνθρωποι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων».

«Με λίγα λόγια, οι γυναίκες αγρότισσες αξίζουν μία σημαντική θέση στην αγροτική εκμετάλλευση, στην αγροτική οικογένεια, κοινωνία και οικονομία. Αξίζουν να αναγνωρίζεται έμπρακτα η συμβολή τους στη διοίκηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αλλά αξίζουν και να τις εμπιστεύονται οι σύζυγοι, οι υιοί, οι συνεργάτες στη λήψη αποφάσεων. Όπως θαυμάσια τα καταφέρνουν στην οικιακή οικονομία, έτσι θαυμαστά μπορούν να συμβάλουν και στην αγροτική οικονομία, προς όφελος ολόκληρης της αγροτικής –και όχι μόνο– κοινωνίας», καταλήγει.

-Διαφήμιση-