Βιομηχανική ντομάτα: Με βαριά καρδιά το τέλος της καμπάνιας

Βιομηχανική ντομάτα: Με βαριά καρδιά το τέλος της καμπάνιας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με μειωμένες εισκομίσεις βιομηχανικής ντομάτας, ακόμα και της τάξης του 35% σε σύγκριση με τους στόχους για τη σεζόν, τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από τη Θεσσαλία, εκτιμά η μεταποίηση ότι θα κλείσει η φετινή καμπάνια που ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, διάχυτος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για το πώς θα κινηθούν τον επόμενο χρόνο καλλιεργητικά, πολύ περισσότερο στη Θεσσαλία, όπου είδαν να επαναλαμβάνεται το κακό προηγούμενο του 2017.

Στις 10 Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι παραλαβές στην Ηλεία

Για μικρότερες ποσότητες και ποιοτικά προβλήματα που αυξάνουν το κόστος και για τους παραγωγούς και για τα εργοστάσια κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κύκνος, Γιώργο Μανουσάκη, η εταιρεία, με την ολοκλήρωση της καμπάνιας στις 7 Σεπτεμβρίου, θα έχει παραλάβει 35% λιγότερες ποσότητες από τον αρχικό στόχο των 55.000 τόνων. «Η ποιότητα είναι σαφώς μειωμένη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ανεβαίνει το κόστος και για τους παραγωγούς και για τη βιομηχανία, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαλογή», είπε χαρακτηριστικά, με τα brix, όπως ανέφερε, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με πέρσι.

Στους 29.000 τόνους, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 43.000 τόνους θα φτάσουν τελικά οι εισκομίσεις για το εργοστάσιο της Unilever στη Γαστούνη, σύμφωνα με τη διευθύντρια του εργοστασίου, Στέλλα Γεωργανά. Η μονάδα θα κλείσει στις 10 Σεπτεμβρίου. «Έχουμε να πάρουμε ακόμα 5.000-6.000 τόνους. Υπάρχει όψιμη ντομάτα που έρχεται σιγά-σιγά και πρέπει να την παραλάβουμε», τόνισε. Το πρόβλημα στην ποιότητα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ντομάτα έχει πολλή ψίχα αντί για χυμό, εξαιτίας των βροχών, που δεν επέτρεψαν να μπουν στα χωράφια οι παραγωγοί για ένα εικοσαήμερο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εφαρμογές λιπασμάτων. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε το 9% της ντομάτας κατά την επεξεργασία, όταν συνήθως το ποσοστό αυτό είναι 3%», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τα brix, αυτά κινούνται κατά μέσο όρο στα 4,67-4,68 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 4,73 brix προηγούμενων ετών.

Συνολικά, οι ποσότητες που θα έχει συγκομίσει όλη τη σεζόν η Ηλεία θα φτάσουν τους 60.000-65.000 τόνους, μειωμένοι κατά 30%-40% σε σχέση με πέρσι, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στις πρώιμες και στις μεσοπρώιμες φυτεύσεις. Χαρακτηριστικά, η Ομάδα Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, από τους 33.000 τόνους που έχει συμβάσεις, μέχρι τώρα έχει μαζέψει 15.000 τόνους και, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Χρήστο Βαλλιανάτο, θα φτάσει το πολύ τους 20.000 τόνους μέχρι το τέλος της καμπάνιας.

Μέχρι 40% οι απώλειες στις πρώιμες στη Θεσσαλία

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνει η Damavand, κυρίως από τα πιο όψιμα χωράφια της Καρδίτσας. Οι απώλειες και στη Θεσσαλία εντοπίζονται κυρίως στις πρώιμες φυτεύσεις, φτάνοντας το 30%-40%, ενώ οι αποδόσεις και η ποιότητα είχαν εμφανή βελτίωση όσο προχωρούσε η συγκομιδή στις πιο όψιμες, όπως μας είπε ο διευθυντής γεωπονικού του εργοστασίου, Βαγγέλης Βαγενάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρχικός στόχος για παραλαβές 55.000-60.000 τόνων φαίνεται να περιορίζεται τελικά στους 48.000-52.000 τόνους, που εκτιμάται ως καλό αποτέλεσμα, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ στο σύνολο των εισκομίσεων συμπεριλαμβάνονται και ποσότητες από τη Μακεδονία, όπου η εταιρεία έχει συμβάσεις με καλλιεργητές. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Βαγενάς ανέφερε πως η εταιρεία «θα τα πάει καλά στο τέλος, όπως μπορούμε να δούμε σήμερα, γιατί γίναμε πιο ελκυστικοί στον παραγωγό», ενώ δεν έκρυψε ότι στους στόχους της είναι να διευρύνει τις συνεργασίες με τους παραγωγούς. «Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία με παραγωγούς, με στόχο να συμβάλλουμε στη διατήρηση της καλλιέργειας που έχει φθίνουσα πορεία».

Στο 30% υπολογίζονται οι απώλειες από τη ΘΕΣΤΟ, που συγκεντρώνει το 80% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας στον Νομό Λαρίσης. Εκεί έχει συγκομιστεί ήδη το 80% της καλλιέργειας και η καμπάνια θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη. Σχολιάζοντας την εικόνα που διαμορφώνεται φέτος, ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Αστέριος Σαπουνάς, σημείωσε: «Είμαστε σε χειρότερα επίπεδα από το 2017, που χαρακτηρίστηκε καταστροφική χρονιά. Φέτος ήταν ύπουλη η ζημιά. Δεν φαινόταν από την αρχή. Προέκυψε στην πορεία». Η ζημιά ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη στον άξονα των Φαρσάλων, όπου συγκεντρώνεται το 40% της καλλιέργειας του νομού. Εκεί οι απώλειες φτάνουν και το 80% σε κάποια χωράφια.

Εκτός από τη μείωση που θα δουν στο εισόδημά τους οι παραγωγοί από τις ζημιές στην ίδια την καλλιέργεια, θα έχουν μείωση και λόγω των χαμηλότερων brix. Ο μέσος όρος, σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, διαμορφώνεται κάτω από 4,5 brix φέτος, έναντι 4,75 που είχε ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια.

Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα πληρώσουν μετρητοίς. «Αυτό είναι κάτι που το είχαμε ξεχάσει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, οι παραγωγοί πληρώνονταν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, ακόμα και Απρίλιο. Οι μεγάλες εταιρείες δεσμεύτηκαν ότι θα πληρώσουν μετρητοίς περίπου στον μήνα, ενώ υπάρχουν και εργοστάσια που πληρώνουν και μέσα σε 3-4 μέρες», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΘΕΣΤΟ.

-Διαφήμιση-