Βρετανικό σχέδιο εμπορικών συναλλαγών στα ιρλανδικά σύνορα

Προβληματισμένες οι οργανώσεις αγροτών

Βρετανικό σχέδιο εμπορικών συναλλαγών στα ιρλανδικά σύνορα

Διάχυτη ανησυχία προκαλούν οι επίσημες θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων που διαμορφώνεται με το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα από τα έγγραφα του Λονδίνου, το υπουργείο Εξόδου από την ΕΕ εξέφρασε την πίστη ότι η ΕΕ θα συνταχθεί με τη θέση περί μη ύπαρξης ανάγκης για φυσικές υποδομές (σ.σ. νέοι συνοριακοί σταθμοί ελέγχων) στα όρια μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Επί της ουσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε το αίτημα που είχε εκφράσει στο παρελθόν και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, για όσο το δυνατόν αδιάλειπτα και ομαλά σύνορα, «χωρίς τριβές».

Η εθνική οργάνωση των Ιρλανδών αγροτών (IFA) χαρακτήρισε τις βρετανικές προτάσεις αναφορικά με τη μελλοντική τελωνειακή σχέση ως «πολύ αρνητικές για την ιρλανδική γεωργία». Ο πρόεδρος της IFA, Τζο Χίλι, τόνισε ότι η απουσία τελωνειακών συνόρων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, σημειώνοντας: «Οποιαδήποτε αύξηση των εισαγωγών τροφίμων χαμηλού κόστους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα υπονόμευε την αξία της αγοράς της χώρας, θα είχε καταστρεπτική επίδραση στον ιρλανδικό αγροδιατροφικό τομέα. Ο πιθανός εκτοπισμός των ιρλανδικών εξαγωγών τροφίμων από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, θα αποσταθεροποιήσει με τη σειρά του την ισορροπία της αγοράς της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της IFA, η ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτεί μια ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, με παραμέτρους που περιλαμβάνουν την αδασμολόγητη εμπορία γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και την εφαρμογή ενός Κοινού Εξωτερικού Δασμολογίου για τις εισαγωγές των παραπάνω σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία.

Από την άλλη, η ένωση αγροτών της Βόρειας Ιρλανδίας (UFU) χαρακτήρισε «χρήσιμο» το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σε χαρτί τα σχέδιά της τόσο για τα μελλοντικά τελωνειακά καθεστώτα όσο και για τις συνθήκες σε Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία μετά το Brexit. Η UFU, όμως, εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα ικανοποιήσουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων διατροφής.

Η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου.