Xτίζει πάνω στην ποιότητα το Κτήμα Semeli

Παντρεύει με επιτυχία γηγενείς με ξένες ποικιλίες το οινοποιείο

Αμέτρητοι ήταν οι επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ), με αφορμή τη «Γιορτή του Αγιωργίτικου 2022» για μια γνωριμία με τα οινοποιεία της περιοχής, μέσα από την οποία μπόρεσαν να κατανοήσουν τις διαδικασίες λειτουργίας ενός οινοποιείου, τη φιλοσοφία των δημιουργών του και, παράλληλα, να μάθουν τα μυστικά που πλαισιώνουν ένα κρασί υψηλών προδιαγραφών.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έγινε κατανοητή στον επισκέπτη και η έννοια του οινοτουρισμού και τα πλεονεκτήματά του έναντι μίας απλής επίσκεψης σε έναν χώρο παραγωγής. Ανάμεσα στα οινοποιεία της περιοχής, ξεχωριστή θέση είχε για τoυς επισκέπτες το Κτήμα Semeli. Κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή Κούτσι, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει περιμετρικά όλη την Κορινθία.

Με τον μοντέρνο σχεδιασμό του και την απόλυτη εναρμόνισή του στο φυσικό περιβάλλον, πέρα από τη μονάδα παραγωγής οίνου, διαθέτει υψηλής αισθητικής υποδομή για την υποδοχή και τη φιλοξενία των φίλων του κρασιού, ενώ οι εννιά σουίτες που πλαισιώνουν το κεντρικό κτήριο, η πισίνα και η εκπληκτική θέα είναι αδύνατον να αφήσουν τον επισκέπτη αδιάφορο.

Έμφαση εξαρχής στον οινοτουρισμό

Χαρακτηριστικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπει την επιχείρηση είναι ότι από το 2003, που ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στον οινοτουρισμό, που για εκείνη την εποχή ήταν μία άγνωστη για τους πολλούς έννοια.

Ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, γενικός διευθυντής του κτήματος αναφέρει πως «η κίνηση αυτή ήταν πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, αλλά σήμερα έχουμε δεδομένο το ενδιαφέρον των οινόφιλων, που μας επισκέπτονται όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι, η πλειονότητα των επισκεπτών αποτελείται από ξένους τουρίστες, ενώ η ισορροπία αποκαθίσταται τους υπόλοιπους μήνες με τους εγχώριους επισκέπτες. Ο Έλληνας ζητά συνειδητά πλέον να μάθει τα μυστικά του κρασιού και δείχνει να επιθυμεί να κάνει τις αγορές του επιλέγοντας ποιοτικά προϊόντα».

Σε ό,τι αφορά την γκάμα των οίνων, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι το οινοποιείο παράγει ΠΟΠ οίνους από Αγιωργίτικο, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της περιοχής της Νεμέας, αλλά και Μοσχοφίλερο, αφού καλλιεργεί κτήματα και στη Μαντινεία. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Για την παραγωγή οίνων υψηλού επιπέδου αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρουν ορισμένες από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, όπως το πολυμορφικό και γεμάτο ζωντάνια Αγιωργίτικο, το υπέροχα γευστικό και φρουτώδες Μοσχοφίλερο, ο λεπταίσθητος Ροδίτη και η αρωματική Μαλαγουζιά.

Αυτές οι αυτόχθονες ποικιλίες συνδυάζονται συχνά με καταξιωμένες διεθνείς που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewurztraminer. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συναρπαστικών κρασιών με πολυδιάστατο χαρακτήρα, γευστικό βάθος, εξαιρετική ισορροπία και ευχάριστη επίγευση».

Το 25% του τζίρου από τις εξαγωγές

Από το 2003 μέχρι σήμερα, ένα στοιχείο παραμένει αναλλοίωτο για το κτήμα Semeli: η επένδυση στην ποιότητα. Όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής του κτήματος, «η επιχείρηση παρέμεινε σταθερή στη στρατηγική να δημιουργεί οίνους υψηλής ποιότητας και δεν μπήκε καμία στιγμή στον πειρασμό να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά, κάνοντας εκπτώσεις στην ποιότητα και στις τιμές.

Παράλληλα, η διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού γίνεται μέσα από τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής και θέτοντας επιλεγμένους στόχους. Σήμερα, οι οίνοι Semeli ταξιδεύουν σε 24 χώρες, ανεβάζοντας το ποσοστό των εσόδων από τις εξαγωγές στο 25% του συνολικού τζίρου του κτήματος.

Με κυριότερες αγορές την Αμερική, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Ισραήλ, την Κορέα και την Ιαπωνία, τους οίνους Semeli απολαμβάνουν όχι μόνο Έλληνες ομογενείς, αλλά και οι τοπικές αγορές των χωρών αυτών, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό τόσο για το κτήμα μας, όσο και για το ελληνικό κρασί στο σύνολό του».