Χάι τεκ ψηφιακή ιχνηλασιμότητα για το σαγκουίνι Σικελίας

Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα σήμανσης του σικελικού σαγκουίνι βάζουν σε εφαρμογή οι Ιταλοί σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη διαφάνεια στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του φημισμένου φρούτου, αλλά και να το θωρακίσουν απέναντι στους ουκ ολίγους επίδοξους και διόλου… καλοπροαίρετους «μιμητές» του.

Το σικελικό σαγκουίνι είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα αγροτικά προϊόντα του μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, έχοντας ένα μερίδιο άνω του 50% στη συνολική παραγωγή κοκκινόσαρκων πορτοκαλιών της Ιταλίας (σχεδόν 1 εκατ. τόνοι σε σύνολο 1,62 εκατ. τόνοι το 2018). Καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κατάνια, στις Συρακούσες και στην Έννα, διατίθεται από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ τρεις ποικιλίες του (κατά σειρά ωρίμανσης: Moro, Tarot, Sanguinello) έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΓΕ.

Tα πρόσφατα κρούσματα απάτης που είδαν το φως της δημοσιότητας (σ.σ. σαγκουίνια από τη Ν. Αφρική εισάγονταν και διατίθεντo παράνομα ως σικελικά) κινητοποίησαν έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά και οργανώσεων παραγωγών, οι οποίοι έβαλαν σε εφαρμογή το πρότζεκτ «Rouge» (από τα πρώτα γράμματα των αγγλικών λέξεων Red Orange Upgrading Green Economy). Το εγχείρημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια ψηφιακή πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας με τεχνολογία blockchain, η οποία, σκανάροντας την ειδική ετικέτα που φέρουν τα κιβώτια του προϊόντος, μεταφέρει στο κινητό τηλέφωνο του καταναλωτή το πλήρες ιστορικό της διαδρομής του από το χωράφι στο ράφι.