Χαμένοι οι αγρότες που θα πουν το νερό… νεράκι το 2017

Χαμένοι οι αγρότες που θα πουν το νερό... νεράκι το 2017
Νέο Χαράτσι στο νερό. Η επιβάρυνση θα γονατίσει μικρούς και μεσαίους αγρότες

Τα πάνω κάτω στην τιμολόγηση του νερού φέρνει το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος με μεγάλους χαμένους τους αγρότες, οι οποίοι από τη νέα χρονιά θα δουν το κόστος άρδευσης των καλλιεργειών τους να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Σχέδιο –την ύπαρξη του οποίου το υπουργείο έκρινε σκόπιμο να γνωστοποιήσει μόλις μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης (1η Σεπτεμβρίου)– προβλέπει την επιβολή ενός «περιβαλλοντικού τέλους» με ανταποδοτικό χαρακτήρα σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης. Παράλληλα, όμως, θεσπίζει και νέους, ενιαίους κανόνες κοστολόγησης του νερού σε συνάρτηση με την κατανάλωση κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Οι αγρότες, ειδικότερα, θα κληθούν να καταβάλλουν από το 2017 και μετά ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τέλος. Το πρώτο θα υπολογίζεται με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ το δεύτερο –στο οποίο θα ενσωματωθεί και το περιβαλλοντικό– ανάλογα με την ποσότητα νερού που καταναλώθηκε.

  • Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί