Χαμηλό βαρομετρικό στις εξαγωγές πουλερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει η γρίπη των πτηνών

αγορά

Περισσότερους από 100.000 τόνους, οι οποίοι, υπό «νορμάλ» συνθήκες, θα κατευθύνονταν προς εξαγωγή, αναμένεται να κοστίσει στους Ευρωπαίους πτηνοτρόφους η γρίπη των πτηνών.

Η παραπάνω πρόβλεψη ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) και, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές πουλερικών να εμφανίσουν το 2017, για δεύτερη μόλις φορά την τελευταία δεκαετία, αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, στις τελευταίες εκτιμήσεις του το USDA τοποθετεί τις εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ για φέτος στους 11,7 εκατ. τόνους –στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα της τελευταίας τριετίας– λόγω των προστατευτικών μέτρων (εμπάργκο) που έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να υιοθετήσουν απέναντι σε ευρωπαϊκά κράτη εξαγωγικοί προορισμοί, όπως η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες.

Ο αριθμός αυτός «απέχει» 105.000 τόνους από τις προηγούμενες προβλέψεις του USDA και αντιπροσωπεύει μια μείωση 8,9% σε ετήσια βάση, που είναι και η μεγαλύτερη που (θα) έχει καταγραφεί τα τελευταία 16 χρόνια.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξαγωγές έρχονται σε μια στιγμή που η παραγωγή πουλερικών στη Γηραιά Ήπειρο αναμένεται να αυξηθεί κατά 120.000 τόνους, φτάνοντας στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,15 εκατ. τόνων. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η αύξηση του 1% είναι κατά πολύ χαμηλότερη από το 4%, που είχε καταγράψει ο κλάδος το 2016.

Αυτή η επιβράδυνση οφείλεται, σύμφωνα με το USDA, στη συμπίεση των τιμών και στο ελαφρώς υψηλότερο κόστος παραγωγής σε αρκετές χώρες, παράγοντες που εκτιμάται ότι θα «φρενάρουν» τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου την τρέχουσα χρονιά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί