Με χαμόγελα για την ανάκαμψη της ζήτησης η κοπή της πίτας του ΣΠΕΛ

Μέσα σε χαλαρό κλίμα και σε ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου σε γνωστό bar- εστιατόριο της Aθήνας η κοπή της πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), μια εκδήλωση που πλέον έχει καταστεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον κλάδο της θρέψης αλλά για το σύνολο των αγροτικών εφοδίων.

Κάτι που επισήμανε άλλωστε στο σύντομο χαιρετισμό του και ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Ρουσσέας, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και κάνοντας αρχικά ένα σύντομο απολογισμό μιας αρκετά δύσκολης, όπως είπε, χρονιάς για τους συντελεστές της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και των λιπασμάτων ειδικότερα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρουσσέας επεσήμανε το παράδοξο «από τη μια πλευρά οι αγρότες να βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα υψηλά κόστη παραγωγής και από την άλλη οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές των τροφίμων». «Υπάρχει κάτι οξύμωρο εδώ, κάτι που πρέπει να δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε για άλλη μια φορά τον κομβικό ρόλο που καλείται να παίξει ο κλάδος της θρέψης στο στοίχημα της αύξησης της παραγωγικότητας εν μέσω της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης. Όπως σημείωσε, τουλάχιστον το 50% της αύξησης της παραγωγής τροφίμων που θεωρεί αναγκαία ο FAO προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες και η επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στοχευμένης χρήσης των προϊόντων θρέψης- κάτι στο οποίο μπορούν επίσης να συμβάλουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η γεωργία ακριβείας.

Στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια μεταξύ των παρευρισκομένων, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε φυσικά η νέα καλλιεργητική σεζόν η οποία φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται από ανάκαμψη της ζήτησης- με τις ανεβασμένες τιμές του ελαιολάδου να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Το παρών στην κοπή της πίτας του ΣΠΕΛ έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, Γιώργος Ποντίκας και ο διευθ. σύμβουλος της BASF Ελλάς και επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησαν στελέχη της Υπηρεσίας Λιπασμάτων και της ΤΕΓΕΛ (Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων).

Επίσης έντονη ήταν η παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου-διακρίναμε, μεταξύ άλλων, την διευθύντρια του ΣΒΑΠ, Kατερίνα Ριμποπούλου- αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ένας μέλος της οποίας αποδείχτηκε… τυχερό. Ο λόγος για τον Στάθη Κλωνάρη, καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος κέρδισε το φλουρί.