Γιγαντώνεται η διαμάχη για την υπόθεση νοθείας της φέτας – Στα χαρακώματα ο κλάδος

«Έρχεται νέα σοβαρή υπόθεση παράβασης», λένε παράγοντες της αγοράς

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπό εξέταση από τις αρχές υπόθεση νοθείας φέτας από αγελαδινό γάλα που πωλείτο στη Γερμανία, όπως αποκάλυψε η «ΥΧ» στο φύλλο της προηγούμενης Παρασκευής (19/3). Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαλεύκανση της υπόθεσης από το ΥΠΑΑΤ και τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και του ΕΦΕΤ, με την εμπλεκόμενη θεσσαλική επιχείρηση να επιμένει στη θέση ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Δράση ανέλαβε και η νεοσύστατη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας που καλείται, περίπου έναν χρόνο μετά τη δημιουργία της, να δώσει τα πρώτα διαπιστευτήρια ως θεματοφύλακας του εθνικής σημασίας προϊόντος. Όλα αυτά, ενώ στο παρασκήνιο φουντώνει η διαμάχη μεταξύ τυροκομικών επιχειρήσεων, με τους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν, άλλοτε με ανησυχία και άλλοτε με οργή, τις εξελίξεις.

ΥπΑΑΤ: «Εν αναμονή του πορίσματος του ΕΛΓΟ, θα εφαρμοστεί ο νόμος»

Ανώτατη πηγή από το ΥπΑΑΤ προέβη στην ακόλουθη δήλωση στην «ΥΧ»: «Αναμένουμε το πόρισμα του ΕΛΓΟ. Θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Υπάρχει αρμόδια επιτροπή, υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων, εφόσον αυτό τεκμηριωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θέλησή μας, να λειτουργήσουμε με τρόπο αποτελεσματικό και αποτρεπτικό για οποιεσδήποτε πιθανές παραβάσεις». Την Τετάρτη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ΕΛΓΟ-ΔΟΦ-ΣΕΒΓΑΠ, κατά την οποία αξιολογήθηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της υπόθεσης.

Σε εξέλιξη η έρευνα της Διεπαγγελματικής, βγήκαν… μαχαίρια από τις εταιρείες

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα της «ΥΧ» και τις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν από ΥΠΑΑΤ και κόμματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας συνεδρίασε για το θέμα την περασμένη Παρασκευή 19/3. Η «ΥΧ» επικοινώνησε με μέλη του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, εκπροσώπους γαλακτοκομικών επιχειρήσεων και αιγοπροβατοτρόφους.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαράντη, έναν εκ των βασικών παραγόντων της εγχώριας γαλακτοκομικής και τυροκομικής βιομηχανίας, διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», που διατελεί και μέλος της Διεπαγγελματικής, η έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει από τον φορέα προάσπισης των συμφερόντων της φέτας, ανεξάρτητα από τις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, έχουν ετοιμαστεί ορισμένα ερωτήματα προς τη διοίκηση της εν λόγω επιχείρησης για να ετοιμαστεί ένα πόρισμα, εντός των προσεχών ημερών. Σε ερώτησή μας αν τίθεται γενικευμένος κίνδυνος για τη φέτα, ο Θεσσαλός επιχειρηματίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά το θέμα αφορά αποκλειστικά την εν λόγω επιχείρηση που ελέγχεται.

Τέλος, σε ερώτημα εάν και κατά πόσο ενδέχεται να επηρεαστούν οι τιμές των παραγωγών από αυτή την υπόθεση, μας απάντησε ότι «η αγορά διαμορφώνει τις τιμές. Την περίοδο που διανύουμε η ζήτηση για φέτα διευρύνεται». Σύμφωνα με έτερο στέλεχος της Διεπαγγελματικής, που συνομίλησε με την «ΥΧ» και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην ανάδειξη του θέματος με το επίμαχο «αγελαδινό» τυρί, ρόλο διαδραμάτισε και ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο επιχειρήσεων του τυροκομικού κλάδου και συγκεκριμένα ότι η μία επιχείρηση κέρδισε συμφωνία πώλησης φέτας σε γερμανική αλυσίδα, πετώντας εκτός την ανταγωνίστριά της.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ένα από τα βασικά ερωτήματα της επιτροπής που έχει συσταθεί για να ερευνήσει την υπόθεση της θεσσαλικής εξαγωγικής επιχείρησης είναι εάν μπορεί να αποδείξει ότι είχε προβεί σε ενέργειες ανάκλησης των παρτίδων του τυριού με αγελαδινό γάλα πριν από τη γνωστοποίηση του θέματος στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές.

Εκπρόσωπος μεγάλης γαλακτοκομικής επιχείρησης από τη Μακεδονία εξέφρασε στην «ΥΧ» την έντονη ανησυχία του, αλλά και την αποστροφή του για τα όσα λέγονται και ακούγονται αυτές τις ημέρες από ανθρώπους του κλάδου. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα αυτά συνήθως παρουσιάζονται σε επιχειρήσεις που παράγουν φέτα «φασόν» (σ.σ. ιδιωτικής ετικέτας) και όχι σε όσες πωλούν φέτα στο εξωτερικό με την επωνυμία τους. Επίσης, επιβεβαίωσε την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη των εξαγωγών φέτας.

ΣΕΚ: «Να προστατευθεί η ναυαρχίδα μας, υποψίες ότι δεν γνωστοποιήθηκαν άλλες υποθέσεις νοθείας»

Στις σοβαρές εξελίξεις με τη «ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων και εθνικό προϊόν μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τη φέτα, τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος μετέχει στη Διεπαγγελματική Φέτας.

Ο ΣΕΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η νοθεία των προϊόντων μας και ιδιαίτερα της φέτας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος της φέτας και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων, τεράστια οικονομική ζημιά στους αιγοπροβατοτρόφους, στον μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, […] στους καταναλωτές και εντέλει στην εθνική μας οικονομία».

Επίσης, ο ΣΕΚ ζητά την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της Φέτας ΠΟΠ εντός και εκτός των συνόρων. Όπως μάλιστα αναφέρει, «επειδή έχουμε την υποψία ότι και παλαιότερα υπήρξαν συμβάντα νοθείας της φέτας που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια, ζητάμε τη συμμετοχή των παραγωγών και μεταποιητών στο ΔΣ του ΕΛΓΟ-‘‘Δήμητρα’’ […]».

Θεσσαλική επιχείρηση: «Πλαστά έγγραφα, κάποιοι ενοχλούνται από τις τιμές στους κτηνοτρόφους»

Κύκλοι της επιχείρησης που ελέγχεται για τα νοθευμένα δείγματα με αγελαδινό γάλα ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι συνεργάζονται πλήρως με τα ελεγκτικά κλιμάκια των αρχών, από τα οποία συνεχίζονται σε τακτική βάση οι έλεγχοι. «Οι διαδικασίες ελέγχου πηγαίνουν πολύ καλά. Σύντομα θα φανεί ότι επρόκειτο για βιομηχανικό ατύχημα, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Έχει γραφεί ότι πλέον δεν συμμετέχουμε στη Διεπαγγελματική Φέτας, κάτι που, όπως πληροφορούμαστε, από δημοσιεύματα έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής. Αυτό είναι αναληθές. Απλώς προσωρινά απέχουμε οικειοθελώς για να βοηθήσουμε στην έρευνά της» (σ.σ. με ανακοίνωσή της, η ΔΟΦ ανέφερε ότι η εν λόγω επιχείρηση έχει τεθεί εκτός της οργάνωσης). Μάλιστα, το στέλεχος της επιχείρησης υποστήριξε ότι υπάρχουν πλαστά εργαστηριακά έγγραφα από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες γι’ αυτά, στις αρμόδιες αρχές.

«Έρχεται νέα υπόθεση φέτας από εισαγόμενο γάλα»

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς και παραγωγών που ήρθαν σε επικοινωνία με την «ΥΧ», αφού διάβασαν το δημοσίευμα. Όπως μας είπαν, υπάρχει έντονη φημολογία ότι σύντομα θα έρθει στην επιφάνεια μια νέα σοβαρή υπόθεση για «φέτα» από εισαγόμενο γάλα, που παρήγαγε μεγάλη ελληνική τυροκομική επιχείρηση.

«Είμαστε συνεργάτες της, αλλά θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε παρανομία», λένε κτηνοτρόφοι

Κτηνοτρόφοι από τη Β. Ελλάδα, που συνεργάζονται με την εν λόγω επιχείρηση, δήλωσαν στην «ΥΧ»: «Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία από τις αρμόδιες αρχές, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι επί της ουσίας. Εφόσον υπάρξουν αποδείξεις και τελικά πορίσματα, θα είμαστε εδώ για να τα κρίνουμε.

Πάντως, η εν λόγω εταιρεία έχει επενδύσει σ’ εμάς και μας προσφέρει μια βιώσιμη προοπτική για την πώληση του γάλακτός μας και τις επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις μας, ανεβάζοντας τον ανταγωνισμό και τις τιμές, στις ζώνες γάλακτος που δραστηριοποιείται. Επομένως, εξακολουθούμε να έχουμε μια καλή συνεργασία. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια ανησυχία, για πιθανές επιπτώσεις στα συμβόλαια, τουλάχιστον για φέτος», μας είπαν.

Εκπρόσωπος Trienon: «Ανησυχούμε για ισχυρό πλήγμα στη φέτα στη διεθνή αγορά»

Η «ΥΧ» συνομίλησε εκ νέου με τον Σάββα Τριανταφυλλίδη, εκπρόσωπο της γερμανικής επιχείρησης διακίνησης φέτας Trienon. Πρόκειται για τον άνθρωπο που απέστειλε τα δείγματα της νοθευμένης φέτας σε γερμανικά εργαστήρια, όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ».

Ο ίδιος είχε αρκετά να μας πει: «Για να βάλουμε κάποια πράγματα σε σειρά, να πούμε ότι η πρώτη επιβεβαίωση που είχαμε από γερμανικό εργαστήριο από δείγμα τυριού της επιχείρησης, που είχαμε στείλει, ήταν ποιοτική. Δηλαδή, μας επιβεβαίωσαν απλά το DNA του γάλακτος, δηλαδή ότι υπήρχε αγελαδινό γάλα.

Αυτό έγινε στις 11 Φεβρουαρίου. Τα επόμενα δείγματα των εργαστηρίων, όπως το δείγμα της 9ης Μαρτίου που αναφέρατε στο προηγούμενο δημοσίευμά σας, έδειξαν πλέον την ακριβή περιεκτικότητα των τυριών σε αγελαδινό γάλα. Εμείς στείλαμε συνολικά δέκα δείγματα σε τρία εργαστήρια. Υπάρχει αποτέλεσμα από αυτά τα δείγματα, από νοθευμένη βιολογική φέτα, που περιείχε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό έως 70% και από συμβατική έως 80%. Υπάρχουν, επίσης, δείγματα που βρέθηκαν με χαμηλότερα ποσοστά».

Σε ερώτησή μας αν εκτιμά ότι και άλλες επιχειρήσεις πιθανόν να έχουν προβεί σε αντίστοιχα παραπτώματα, ο ίδιος μας είπε: «Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, που μπορεί να απαντηθεί μόνο ως εκτίμηση. Θεωρώ ότι ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στην αγορά φέτας στο εξωτερικό ίσως να έχει ωθήσει και άλλους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες».

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, όλες οι ποσότητες του τυριού με αγελαδινό γάλα έχουν πλέον αποσυρθεί από τα ράφια της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi, που είχαν παραχθεί από τη θεσσαλική επιχείρηση. Ο ίδιος τόνισε ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει το κατά πόσο η Διεπαγγελματική Φέτας θα δείξει αποτελεσματικότητα στον ρόλο της, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις ενδέχεται να απειλήσουν την εικόνα του προϊόντος στο εξωτερικό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021