Χαράτσι σε κτηνοτρόφους των Καλαβρύτων

Καλούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη για τους στάβλους τους

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Καλαβρύτων μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να επιβληθούν τέλη της τάξης του 1,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε στεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες, ποιμνιοστάσια και αγελαδοτροφικές μονάδες, που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών όλων των τοπικών κοινοτήτων του δήμου.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση τροποποιείται προηγούμενη απόφαση, στην οποία αναφερόταν ότι τα εκτός ορίων ποιμνιοστάσια δεν χρεώνονται με δημοτικά τέλη. Όπως επισημαίνουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, το κόστος για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλό, καθώς, όπως υπολογίζουν, ο υπεύθυνος μιας εγκατάστασης των 500 τ.μ. θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 600 ευρώ!

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για την κτηνοτροφική δραστηριότητα, η οποία κινδυνεύει με αφανισμό λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, της έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, αλλά και τις καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, έχουν προστεθεί η αύξηση του ΦΠΑ των αγροεφοδίων, η σταδιακή αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος, αλλά και ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών. Την έντονη αντίδρασή του για τη συγκεκριμένη απόφαση έχει εκφράσει και ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ο οποίος δεν αποκλείει κινητοποιήσεις, αν δεν ακυρωθεί η απόφαση. Μάλιστα, ήδη έχει κατατεθεί ένσταση στην αρμόδια επιτροπή του άρθρου 105 για το συγκεκριμένο θέμα, που υπογράφεται από όλα τα μέλη του συνεταιρισμού.