Χαρτογράφηση και μελέτη του Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος της περιφέρειας

Ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης και του τουρισμού, επιχειρεί να προσφέρει το κοινοτικό πιλοτικό πρόγραμμα European Entrepreneurial Regions (EER).

Μέσω του προγράμματος πραγματοποιείται η καταγραφή και μελέτη των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Από την χαρτογράφηση και την συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων, οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα οδηγηθούν στα κατάλληλα συμπεράσματα που θα συμβάλουν στη στοχευμένη χάραξη πολιτικής, σε συνάρτηση με τη χρηματοδότηση δράσεων από τα Περιφερειακά Προγράμματα. Επιπλέον, με τη μελέτη των χαρακτηριστικών του επιχειρηματικού οικοσυστήματος αναμένεται να εντοπιστούν και να προωθηθούν τα ενδεδειγμένα κίνητρα για μεγέθυνση των τοπικών επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης.

Συνάντηση εργασίας

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συνάντηση εργασίας. Στόχος ήταν η διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου με τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, ώστε να εντοπιστούν τα αδύνατα σημεία και τα προβλήματά τους, αλλά και να αναδειχθούν ευκαιρίες και να προταθούν λύσεις.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Ρόμπολας, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας, της χοιροτροφίας, της τυροκομίας, της ελαιοκομίας, της μελισσοκομίας, της ποτοποιίας, της κτηνοτροφίας, καθώς και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσία των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος και της καθηγήτριας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λένας Τσιπούρη, εκ των συντονιστών του έργου, κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις από τις επιχειρήσεις, οι οποίες περιέγραψαν την υπάρχουσα κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι για το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί 10 βραβευμένες περιφέρειες στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Περιφερειών (European Entrepreneurial Regions) –, μια εκ των οποίων είναι της Δυτικής Ελλάδας. Το έργο στοχεύει στον εντοπισμό και την ανταλλαγή απόψεων βέλτιστων πρακτικών, δεδομένου ότι στη Δυτική Ελλάδα γίνονται προσπάθειες υποστήριξης επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπολα, ο εντοπισμός σημείων που χρήζουν βελτίωσης, όπως επίσης ο συντονισμός της πολιτικής και των επί μέρους πρωτοβουλιών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική πρόοδο του οικοσυστήματος.