Χάσμα μεταξύ ορυζόμυλων και παραγωγών για τη συμβολαιακή στο ρύζι

Προς ναυάγιο φαίνεται ότι οδεύει η προσπάθεια να επανακάμψει η συμβολαιακή καλλιέργεια ρυζιού τύπου Καρολίνα την καλλιεργητική σεζόν 2023 καθώς η απόσταση που χωρίζει μεταποιητές και συνεταιρισμούς ως προς τους όρους της σχετικής συμφωνίας παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΕΛ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί για δύο μέρες νωρίτερα. Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ) επανέλαβε την πρότασή του για εγγυημένη τιμή μέσω συμβολαιακής η οποία θα είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της αγοράς της ποικιλίας ρυζιού Ronaldo.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών, εμμένοντας στη δική τους πρόταση, αντέτειναν ότι η τιμή θα πρέπει να είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το Ronaldo, ενώ εμφανίστηκαν και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τους 15.000 τόνους ερυζιού Καρολίνας που ζητούν οι επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι τέτοιες ποσότητες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου