Η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας για τις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού

των Μ. Αμπατζή, Γ. Τσατσάκη

Ως η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή για τις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κύριες ποικιλίες που παράγει κι εμπορεύεται η χώρα μας.

Η καμπάνια ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα στην Καβάλα, μία από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής όπου, όπως σχολιάζει ο Γιώργος Κατσαγκιώτης, παραγωγός και εξαγωγέας από το Μυρτόφυτο Καβάλας, ένα σημαντικό ποσοστό των όψιμων ένσπερμων ποικιλιών φαίνεται ότι δεν θα συγκομιστεί. «Χάνουμε έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ανταγωνιστικότητας με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, που δημιουργούν υπερπροσφορά.

Επιπλέον, εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται σταφύλι από την Τουρκία, τη Μολδαβία, τη Βραζιλία, το Περού», περιγράφει στην «ΥΧ» ο ίδιος. Συνέπεια της μειωμένης κατά 40%-50% σε σχέση με πέρυσι εξαγωγικής δραστηριότητας είναι να μη συγκομιστούν πολλά σταφύλια.

Ανάμεσα στις χώρες που υποδέχτηκαν φέτος καβαλιώτικο σταφύλι είναι η Γερμανία, η Ρουμανία και η Αγγλία, η οποία όμως μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές λόγω Brexit. Η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο του καλλιεργητικού κόστους, τη στιγμή που η μειωμένη αγοραστική δύναμη άσκησε πίεση στην τιμή, καθώς ο Ευρωπαίος καταναλωτής αναζητά το φθηνότερο δυνατό προϊόν.

Μια νότα αισιοδοξίας πάντως δίνουν οι σαφώς καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις των νέων ποικιλιών, κάτι που δείχνει τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.