Ξεκίνησε την καλλιέργεια κρεμμυδιού χάρη στη… σπανακόπιτα

Η Φρειδερίκη Δημητριάδου άνοιξε τον δρόμο στο κρεμμύδι Ροδόπης για διασφαλισμένη αγορά και επιδιώκει να καλλιεργήσουν κι άλλοι, ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή

agrotissa-kremydi

Η Φρειδερίκη Δημητριάδου είναι 30 χρόνια αγρότισσα στη Ροδόπη και δείχνει τον δρόμο σε όσους θεωρούν ότι ο πρωτογενής τομέας χωράει μόνο λίγους. Συνοδοιπόροι με τον σύζυγό της, τον οποίο αποκαλεί «πετυχημένο αγρότη» και την κόρη της, κάνει σταθερά βήματα στην παραγωγική σκακιέρα.

Καλλιεργεί κυρίως βαμβάκι, όσπρια και τα τελευταία έξι χρόνια ξερό κρεμμύδι, σε έκταση 50 στρεμμάτων, τη μεγαλύτερη στο νομό. «Ξεκίνησα την καλλιέργεια όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει αγορά. Πληροφορήθηκα ότι ένα εργοστάσιο στην Καβάλα ζητούσε θρακιώτικο προϊόν για παρασκευή σπανακόπιτας, γιατί ήθελε να χρησιμοποιεί το όνομα του παραγωγού, καθώς κάνει εξαγωγές. Φυσικά, υπήρχαν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές». Επέκτεινε την καλλιέργεια, έδωσε και στη λαχαναγορά και πλέον προωθεί το προϊόν σε μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα.

Στην πορεία συνάντησε εμπόδια, γιατί κάποιοι έμποροι δεν πλήρωναν, αλλά είναι πλέον ικανοποιημένη. Πέρυσι, πούλησε στην Αθήνα από 18 μέχρι 30 ευρώ. «Βλέποντας ότι το προϊόν είναι καλό, βάλαμε αρκετά στρέμματα, καθώς κρατάμε μια ποσότητα και για την τοπική αγορά. Κυρίαρχη είναι η ποιότητα». Η μεγάλη ποσότητα απαιτεί μεγάλη αγορά. «Όταν βγάζεις 100 τόνους κρεμμύδια με ενδεχόμενο απόδοσης 5 τόνους/στρέμμα, πρέπει να έχεις αγορά, γιατί δεν γίνεται ν’ αποθηκευτούν», εξηγεί.

Η κα Δημητριάδου σημειώνει ότι το ξερό κρεμμύδι είναι χρηματιστήριο, λέγοντας ότι πέρυσι ξεπέρασαν τους πέντε τόνους με εξαιρετικό ποιοτικά προϊόν. Προσθέτει ότι οι έμποροι, με τους οποίους συνεργάζεται και το προωθούν στον ΑΒ, θέτουν συγκεκριμένες ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές. «Έρχεται ο Βασιλόπουλος και αναφέρει ότι το προϊόν από την Κομοτηνή ήταν το καλύτερο απ’ όλα. Θέλουν το κρεμμύδι της περιοχής, αλλά οι παραγωγοί δεν στρέφονται στην καλλιέργεια, γιατί είναι δύσκολη», σχολιάζει. Το κρεμμύδι συλλέγεται χειρωνακτικά, η διαλογή γίνεται στο χωράφι και το προϊόν φεύγει απευθείας, δεν αποθηκεύεται. Πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα εδάφη δεν είναι κορεσμένα όπως στη Θήβα, γι’ αυτό και το προϊόν έχει ζήτηση. Η ίδια ελπίζει ο καιρός να επιτρέψει τη σπορά που γίνεται μέχρι τις 25 Μαρτίου.