Στα χέρια του Βορίδη ο γόρδιος δεσμός της ΕΘΕΑΣ

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Έντονη είναι η κινητικότητα στον συνεταιριστικό χώρο το τελευταίο διάστημα. Το Σάββατο 19/12 διεξήχθη Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΣΟΕΕ, όπου και συζητήθηκαν οι θέσεις του Συνδέσμου για την πρωτοβουλία των «9» (και του ΥΠΑΑΤ) για σύσταση της ΕΘΕΑΣ. Εκεί, αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις του Συνδέσμου, δηλαδή να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, και να συζητηθούν οι θέσεις του όπως αυτές είχαν εκφραστεί σε επιστολή του ΣΑΣΟΕΕ προς το ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, αποφασίστηκε να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση και να αποσταλεί νέα επιστολή στον κ. Βορίδη.

Η απάντηση Γιαννακάκη

Στα παραπάνω και στην επιστολή του προέδρου της ΕΒΟΛ και του ΣΑΣΟΕΕ, απάντησε την Τρίτη 22/12 ο εκπρόσωπος της Venus Growers, Χρήστος Γιαννακάκης, που συμμετείχε στην πρωτοβουλία των εννιά.

Τα όσα ανέφερε συνοψίζονται στα εξής σημεία:

i) Η επίσκεψη των εννιά στο ΥΠΑΑΤ ήταν εις γνώση του ΣΑΣΟΕΕ.

ii) O μέγιστος αριθμός ψήφων ενός συνεταιρισμού στο ΔΣ του υπό ίδρυση εθνικού φορέα είχε αποφασιστεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς και o ΣΑΣΟΕΕ ήταν σύμφωνος με το μέγιστο όριο των 20 ψήφων. Ο ίδιος μάλιστα τάσσεται υπέρ τροποποίησης του νόμου που θα καταργεί το κατώτατο όριο του τζίρου ενός συνεταιρισμού για να εκπροσωπηθεί στην ΕΘΕΑΣ και προτείνει σύστημα εκπροσώπησης των μικρών συνεταιρισμών στο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο του εθνικού φορέα.

iii) Θεωρεί προσχηματικούς του ισχυρισμούς Πρίντζου για μη κλήση του από το ΥΠΑΑΤ στη συνάντηση με τους εννιά συνεταιριστές και υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις για την ΕΘΕΑΣ δεν μπορούσαν να περιμένουν.

Πρίντζος σε «ΥΧ»: Συνάντηση με Βορίδη το νέο έτος

Την Τετάρτη 23/12 ο ΣΑΣΟΕΕ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον κ. Γιαννακάκη να αποχωρήσει από τη διοίκηση του Συνδέσμου. Επιπλέον, όπως δηλώνει αποκλειστικά στην «ΥΧ» ο κ. Πρίντζος, «σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίων, Μάκη Βορίδη, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντησή μας τον Ιανουάριο, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες της χώρας. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι οι πρόσφατες εξελίξεις με τη συγκρότηση της ΕΘΕΑΣ, με τη συζήτηση να ξεκινά από μηδενική βάση».