Χλιαρό ενδιαφέρον για προπωλήσεις από τους βαμβακοκαλλιεργητές

Μάλλον ασθενικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον των παραγωγών για προπωλήσεις βάμβακος νέας σοδειάς, μετά το «κάλεσμα» που απηύθυναν πριν από λίγες εβδομάδες κάποιες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις αφ’ ης στιγμής η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος έδειχνε να ανακάμπτει.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από την αγορά, οι προσφερόμενες τιμές των 40 λεπτών/κιλό δεν δελέασαν παρά λίγους μόνο καλλιεργητές, ενώ η πλειοψηφία, παρά την υπενθύμιση για την ύπαρξη του εν λόγω εργαλείου από την πλευρά της Διεπαγγελματικής, προτίμησε να περιμένει, ποντάροντας στο σενάριο της περαιτέρω ανόδου του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στο διάστημα αυτό οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν από τα επίπεδα των 64-65 σεντς/λίμπρα. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη «έχασαν» 1,84 σεντς σε σχέση με μια εβδομάδα πριν και «έκλεισαν» την Παρασκευή στα 60,10 σεντς/λίμπρα.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το ανεβασμένο, εκ νέου, θερμόμετρο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, με τις δύο χώρες (μεγαλύτερος παραγωγός και αγοραστής βάμβακος παγκοσμίως, αντίστοιχα) να επιδίδονται ξανά σε έναν διπλωματικό πόλεμο νεύρων. Τη Δευτέρα, πάντως, το χρηματιστήριο αντέδρασε «τεστάροντας» πρόσκαιρα τα επίπεδα των 62 σεντς/λίμπρα για να «κάτσει» τελικά στα 61,16 σεντς/λίμπρα. Σε γενικές γραμμές, οι χρηματιστηριακές τιμές κινούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο εύρος των 60-65 σεντς/λίμπρα, ενώ οι συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από σχετικά χαμηλή ρευστότητα. Υποτονική είναι, επίσης, η ζήτηση από τη φυσική αγορά, με τις περισσότερες δουλειές που γίνονται να αφορούν την εκτέλεση παλαιότερων συμβολαίων.
Σε χαμηλά δύο ετών το δολάριο
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αρνητική εξέλιξη αποτελεί η απότομη αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Από τα 1,12 δολάρια στο τέλος Ιουνίου, στις αρχές της εβδομάδας το ευρωπαϊκό νόμισμα είχε σκαρφαλώσει στα 1,17 δολάρια, που συνιστούν υψηλό δύο ετών, με φόντο τις ανησυχίες των επενδυτών για την επίπτωση του κορωνοϊού στην οικονομία των ΗΠΑ. Η πτώση του δολαρίου, όπως είναι γνωστό, δεν ευνοεί τις εξαγωγές ούτε και τις τιμές που λαμβάνει η χώρα μας. Βεβαίως, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τη συγκομιδή, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα rebοund του αμερικανικού νομίσματος.
Πήρε τα πάνω του το φυτό
Στον αντίποδα, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της καλλιέργειας. Η αύξηση των θερμοκρασιών και οι σωστές φροντίδες από την πλευρά των παραγωγών, σε συνδυασμό και με την έλλειψη σοβαρών προσβολών, έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα των φυτειών που, ενώ αρχικά έδειχναν όψιμες, πλέον δείχνουν να έχουν συνέλθει σε μεγάλο βαθμό.
Στις ΗΠΑ, το πιο πρόσφατο δελτίο του USDA αναφορικά με την εξέλιξη της καλλιέργειας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουλίου δείχνει σαφή και, εν πολλοίς, απροσδόκητη βελτίωση: Από «πολύ καλή» έως «εξαιρετική» αποτιμάται πλέον η κατάσταση στο 49% των φυτειών σε σχέση με το 47% μια εβδομάδα πριν, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η μείωση, από 22% στο 17% του ποσοστού των χωραφιών που η εικόνα χαρακτηρίζεται από «κακή» έως «πολύ κακή».
Ωστόσο, υπάρχει αρκετή απόσταση σε σχέση με την πορεία της καλλιέργειας το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, οπότε και στο 61% των φυτειών η κατάσταση ήταν από «πολύ καλή έως εξαιρετική», ενώ μόλις στο 11% από «κακή έως πολύ κακή».
Πίεση τώρα λόγω κορωνοϊού, γρήγορη η ανάκαμψη μετάΗ κυριότερη πηγή ανησυχίας, πάντως, για τους συντελεστές του κλάδου, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχει να κάνει με τις ενδείξεις για αναζωπύρωση της πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση και την πορεία της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε πρόσφατο report του για την πορεία των αμερικανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2019, το USDA αναφέρει ότι η υγειονομική κρίση «αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση βάμβακος, καθώς η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ επιβραδύνεται». Διαβλέπει, ωστόσο, και περιθώρια γρήγορης ανάκαμψης, παράλληλα με την ανάκαμψη των οικονομιών την «επόμενη μέρα» του κορωνοϊού. Την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το USDA, η παγκόσμια κατανάλωση κινήθηκε πτωτικά, λόγω των σχετικά χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης σε βασικές αγορές για το προϊόν, αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών των συνθετικών ινών (π.χ. πολυεστέρας). Ομοίως, καθοδική πορεία είχαν, όπως σημειώνει, και οι τιμές. Η αξία των αμερικανικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το 2019 σε 400 εκατ. δολάρια, η τέταρτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά, αν και μειωμένη 6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Σε επίπεδα ρεκόρ, μάλιστα, αναρριχήθηκαν οι εξαγωγές προς Βιετνάμ, Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Ισχυρός παίκτης η ΒραζιλίαΑντίθετα, οι τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις επηρέασαν επί τα χείρω τις εξαγωγές προς την Κίνα, παρά την ισχυρή ζήτηση από την εν λόγω χώρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το USDA στη Βραζιλία η οποία, όπως αναφέρει, συνιστά πλέον έναν σημαντικό ανταγωνιστή για το αμερικανικό βαμβάκι και η νέα σοδειά της αναμένεται μόνο κατά τι μικρότερη από την περσινή που, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, «έπιασε» ρεκόρ όλων των εποχών. |