Χλωμιάζει το βαμβάκι στη Θράκη

Υποχωρεί η καλλιέργεια λόγω των χαμηλών τιμών

Ανατροπή στην επιλογή χωραφιών που θα καλλιεργηθεί βαμβάκι προκαλούν οι φετινές τιμές του «λευκού» χρυσού της Ροδόπης, καθώς αναμένεται μείωση σε ποσοστό 20% στα ποτιστικά χωράφια όπου παραδοσιακά καλλιεργείται, εκτιμά ο Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κομοτηνής.

«Επιλέγουμε ξηρικό βαμβάκι, ποτιστικό σιτάρι και αυτό είναι επακόλουθο της μειωμένης τιμής που θέλουν να πληρώσουν οι εκκοκκιστές». Παράλληλα με την αντικατάσταση των χωραφιών, θα αυξηθούν οι εκτάσεις σκληρού και μαλακού σιταριού. «Το σιτάρι πήρε τα πάνω του, ενώ το βαμβάκι κατρακυλά, σε τιμές εγχώριες, παρόλο που στο χρηματιστήριο πάει υπερβολικά καλά». Εάν η τιμή διατηρηθεί στα 39 λεπτά, θα επιλέξουν ξηρικά χωράφια. «Φέτος, έβαλα σε 300 ποτιστικά στρέμματα σκληρό σιτάρι και θα αφήσω 300 ξηρικά για βαμβάκι που θα προστεθούν στα 50 στρέμματα που είχα».

Οι συνάδελφοί του στρέφονται στα σιτηρά, προοιωνίζοντας αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Στη δήλωση, με βάση την ποσόστωση, έπρεπε να έχουμε 25% σιτηρά, 70% βαμβάκι και 5% αγρανάπαυση. Φέτος, τα σιτηρά θα φτάσουν στο 30%-35% και το βαμβάκι θα πέσει στο 60%, γιατί το σιτάρι απαιτεί λιγότερα καλλιεργητικά έξοδα, λιγότερες εργατοώρες και επιπλέον παίρνουμε χρήματα μέσα στο καλοκαίρι». Σχολιάζει πως το βαμβάκι έπρεπε να λαμβάνει κορωνοενισχύσεις. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα στηρίξουν την καλλιέργεια στον βαθμό που θα είναι οικονομικά ανταποδοτική. «Δεν γίνεται να πληρώνω γεωργικά εφόδια, λιπάσματα, σπόρους, πετρέλαιο σε τιμή λιανική και να πουλάω χονδρική χωρίς μάλιστα να μπορώ να διαμορφώσω την τιμή».

Παρέμβαση ΔΟΒ

Τα τελευταία δύο χρόνια, λειτούργησαν αρνητικά για τη βαμβακοκαλλιέργεια εξαιτίας χαμηλής τιμής, μειωμένης παραγωγής και ολοένα αυξανόμενου κόστους παραγωγής, «που δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα, φέρνοντας σε απόγνωση τους βαμβακοπαραγωγούς», σχολιάζει ο Νίκος Κουρκούτας, εκπρόσωπος Θράκης στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΒ. Παραπέμπει σε επιστολή της Διεπαγγελματικής προς το ΥΠΠΑΤ, όπου καταγράφονται τα παραπάνω, ζητώντας στήριξη της καλλιέργειας. «Τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα είναι αισθητά λιγότερα στη Θράκη και στη χώρα», εκτιμά, συμφωνώντας ότι τα σιτηρά κατακτούν έδαφος. «Στον Έβρο, αναμένεται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από 20%-30%, στη Ροδόπη γύρω στο 10%».

Η ανάσχεση της μείωσης μπορεί να επιτευχθεί με ελέγχους, που είναι πάγιο αίτημα της ΔΟΒ. «Ζητούμε καθολικούς δορυφορικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην μπουν στον πειρασμό ορισμένοι αγρότες να δηλώσουν ψευδώς ‘‘βαμβάκια’’ τα σιτηρά, μετά τον θερισμό, διεκδικώντας ειδική ενίσχυση βάμβακος εις βάρος των έντιμων παραγωγών», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα, εστιάζει στις χαμηλές τιμές που προκαλούν πίκρα στους παραγωγούς και ζητά από το υπουργείο να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Ο ίδιος κλείνει, λέγοντας πως η καλλιέργεια στην περιοχή απαιτεί έργα, αρδευτικά και αναδασμούς, για να μειωθεί το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, αναγνωρίζει ότι τα στρέμματα στο βαμβάκι μειώνονται σημαντικά και αυξάνεται το σιτάρι και όχι μόνο. «Επιλέγονται πιο ξηρικές, χαμηλότερου κόστους παραγωγής καλλιέργειες, όπως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος». Οι τιμές θα προκαλέσουν σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. 

Στοιχεία

Στη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν 332.700 στρέμματα, στον Έβρο 287.463 και στην Ξάνθη 38.172. Η Ροδόπη αριθμεί 5.032 παραγωγούς, ο Έβρος 3.907 και η Ξάνθη 530. Συνολικά, 9.469 παραγωγοί έσπειραν 658.335 στρέμματα, σε σύνολο 2.766.777 στρέμματα πανελλαδικά. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε περίπου 70 στρέμματα ανά παραγωγό, περιγράφει ο Νίκος Κουρκούτας.